Ministrica Pendeš: Očekujem aktivaciju MAP-a, uspješno knjižimo vojne lokacije

Jučer je Ministarstvo obrane postalo vlasnik 21. perspektivne vojne lokacije nakon što su objekti u središnjoj Bosni i Unsko-sanskoj županiji uknjiženi na državu BiH. Ministrica obrane BiH Marina Pendeš u intervjuu za Večernji list ističe optimizam da će za BiH uskoro biti aktiviran Akcijski plan za partnerstvo (MAP). 


Večernji list: Kako teče proces knjiženja imovine?

Prije svega, ovu ću priliku iskoristiti kako bih zahvalila Predsjedništvu BiH na potpori naporima koje čini Ministarstvo obrane BiH da se sveobuhvatnim pristupom kroz izradu posebnog pregleda učine dostupnim svi rezultati vezani uz aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP). S tim u vezi, još jednom vrlo jasno i snažno poručujem kako je u fokusu moga rada na dužnosti ministrice obrane BiH upravo rješavanje pitanja knjiženja perspektivne nepokretne vojne imovine. Ministarstvo obrane BiH značajno je intenziviralo ovaj proces, a od travnja 2015. godine, u suradnji s Pravobraniteljstvom BiH snažno smo pokrenuli proces knjiženja perspektivnih vojnih lokacija, pri čemu smo do listopada tekuće godine realizirali proces knjiženja 21 lokacije. Posljednje dvije uknjižene su u petak, odnosno jučer. Izuzev ovoga, u raznim postupcima, administrativnim, upravnim i sudskim je isto toliko zahtjeva, a ja sam optimistična i mogu kazati kako očekujem pozitivan ishod za određen broj lokacija, čime bi pokazali svoju odlučnosti i kredibilitet kod naših partnera iz NATO-a.

Večernji list: Što u praksi znači ispunjavanje tog uvjeta?

U svome radu i dalje ću visokim prioritetom smatrati zadovoljavanje talinskih uvjeta za aktivaciju MAP-a, te ću zajedno sa suradnicima u Ministarstvu obrane i ostalim institucijama BiH, na čelu s Predsjedništvom BiH nastaviti snažno lobirati kako bi naša država što prije krenula putem stabilnosti i sigurnosti i kako bismo vratili izgubljeno vrijeme iz prošlosti. BiH i njeni stanovnici nemaju više vremena za čekanje i mi koji smo preuzeli odgovornost za svoju državu moramo ubrzanim koracima raditi u cilju prosperiteta ovoga dijela Europe.

Večernji list: Javnosti je to dosta maglovito. Kakve su konkretne koristi od aktiviranja MAP-a?

Svakako je da su brojni benfiti koje bi BiH imala od eventualne aktivacije MAP-a. Članice NATO-a svojim pozitivnim signalom prema BiH zasigurno bi našim stanovnicima, i nama u izvšnoj vlasti dali dodatni motiv za rad i napredak na ovim područjima, a svima onima koji imaju „nezdrave interese“ na ovome području dali bi jasno do znanja da BiH teži kolektivnom kišobranu sigurnosti i da niz vojih sila stoji iz BiH. Tijekom mandata na čelu Ministarstva obrane BiH razgovarala sa četrdesetak međunarodnih dužnosnika, a izuzev tema vezanih za vojnu suradnju nametala sam teme ulaganja u BiH i zajedničkom radu na jačanju bh. ekonomije.

Večernji list: Kakvi su vojna sigurnost i strana ulaganja?!

Iz svih razgovora poruka je jasna: Mi u BiH moramo pokazati odlučnost kako bismo aktivirali MAP, pokazali da imamo stabilne sigurnosne prilike i stabilnu vlast koja se zna uhvatiti u koštac s gorućim pitanjima, a sve to bi dalo signal mogućim stranim ulagačima, što bi generiralo nova radna mjesta, razvoj i korist za sve u BiH. Izuzev toga, naša, domaća poduzeća bi dobila viši rejting i kao takva bi lakše svoje proizvode plasirala na strana tržišta. O pozitivnim ekonomskim aspektima ulaska u NATO možda najbolji primjer može biti namjenska industrija koja bi ulaskom BiH u NATO imala veliku perspektivu na tržištu 28 članica NATO-a. Time se otvaraju mogućnosti da se namjenska industrija digne na višu razinu, a u tom slučaju iza nje moraju stajati vlade i resorna ministarstva.

Večernji list: Na čemu se uz MAP još temelji program rada Ministarstva obrane BiH?

Često u javnim istupima ističem kako mi u MO BIH nekoliko stvari radimo paralelno, i to je uistinu tako. Govorila sam o dijelu aktivnosti koji se ticu onoga što smo poduzeli na međunarodnom polju i na knjiženju vojne imovine, ali važno je istaknuti da smo poduzeli korake u donešenju i reevidenciji strateških dokumenata kao što su Pregled obrane, te izmjene Zakona o službi u OS BiH, Zakona o vojnim odlikovanjima, izmjene Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu. U narednom periodu unaprijeđenjem ovih dokumenata imamo intenciju ojačati mehanizme koordinacije unutar MO BiH i dobiti strukturu koja će temeljem zakona i ostalih podzakonskih akata bolje funkicionirati.

Večernji list: Nedavno ste predvodili bh. izaslanstvo na Sveobuhvatnom regionalnom sastanku ministara obrane zemalja regije u Dubrovniku. Predsjedavali ste zasjedanjem ministara obrane Američko- jadranske povolje?!

Imala sam izuzetnu čast, ali i obvezu predvoditi bh. izasanstvo na ovom Sveobuhvatnom sastanku ministara i izaslanstava više od 15 država regije i naših partnera. Tijekom sastanka posebno sam naglašavala kako je BiH potpuno predana procesu reformi i integracija u EU i NATO. Međunarodnim partnerima poručila sam da je Bosna i Hercegovina i dalje posvećena unaprijeđenju regionalne suradnje, stabilnosti i sigurnosti, te da je održavanje uzajamnog razumijevanja i jačanja povjerenja između nas naš prioritet. Na plenarnoj sesiji bilo je riječi o budućem radu Američko- jadranske povelje, sudjelovanju zemalja regije u operacijama potpore miru, aktualnim i potencijalnim zajedničkim projektima u budućnosti, a to da regionalna suradnja nema alternativu jedna je od temeljnih poruka sastanka. Također, u Dubrovniku je održana sjednica ministara obrane jugoistočne Europe (SEDM) tijekom kojeg sam istaknula naglasila ulogu i značaj SEDM-a u jačanju povjerenja u jugoistočnom dijelu Europe. Vrlo važnim i jako korisnim smatram održane bilateralne sastanke na marginama Sveobuhvatnog sastanka sa partnerskim i prijateljskim državnim izaslanstvima. Tijekom sastanaka i razgovora s međunarodnim suradnicima snažno sam lobirala za BiH u nastojanjima da naša država što prije bude integrirana u euroatlanske saveze. Tijekom boravka u Dubrovniku na bilaterlanim, odvojenim, sastancima susrela sam sa zamjenicom pomoćnika ministra obrane SAD-a dr. Evely Farkas, ministricom obrane Republike Albanije Mimi Kodheli, ministricom obrane Crne Gore Milicom Pejanović Đurišić i ministrom obrane Republike Hrvatske Antom Kotromanovićem, kao i izaslanstvom Ministarstva obrane Republike Srbije i Republike Turske. Tijekom bilateralnih sastanaka upoznala sam sugovornike s velikim doprinosom pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnim operacijama, te istaknula značajan napredak postignut u posljednje vrijeme kada je u pitanju proces knjiženja perspektivne vojne imovine, za što smo dobili riječi hvale te punu potporu da nastavimo s poduzetim aktivnostima, ali i otvorimo neke nove koje smo predvidjeli u periodu pred nama.

Večernji list: Koliko je značajno potpisivanje sporazuma BiH i Europske komisije između Vas i povjerenice za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Federice Mogherini?

Smatram važnim spomenuti i Sporazum o uspostavljanju okvira za sudjelovanje BiH u operacijama EU za upravljanje krizama koji sam potpisala s potpredsjednicom Europskog povjerenstva Federicom Mogherini. Kada je u pitanju proces rješavanja viškova naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, što još jedan od uvjete koji je pred nama u kontekstu aktivacije MAP-a, sa zadovoljstvom mogu kazati da smo ga značajno intenzivirali, a isto tako u značajnoj mjeri radimo na podizanju stupnja sigurnosti na vojnim lokacijama Oružanih snaga BiH. Odlučni smo u otklanjanju nepravilnosti iz protekle godine koje su uočene temeljem revizije poslovanja, kao i u borbi protiv svakog vida korupcije u sustavu obrane.

Večernji list: BiH obilježava 20 godina Daytona, a Oružane snage 10. obljetnicu od utemeljenja. Kako gledate na tu činjenicu?

Deseta obljetnica Oružanih snaga, čije obilježavanje vrijedno pripremamo, svakako je vrijedna spomena i pozornosti domaće i međunarodne javnost. Uspjeli smo od dva entitetska ministarstva obrane, praktično tri vojske, napraviti jedinstvenu oružanu snagu, koja pod zastavom BiH sudjeluje u raznim operacijama i doprinosi miru i sigurnosti diljem svijeta. Ova reforma je pokazala da se uz političku volju i uz međusobno uvažavanje mogu naći prihvatljiva rješenja za sve u BiH. Uvjerena sam da su naši pripadnici svojim angažmanom nebrojeno puta pokazali svoju stručnost i spremnost odgovoriti aktualnim izazovima. Naše Oružane snage nisu bacanje novca. Novac koji se izdvaja iz proračuna je dobro ulaganje u sigurniju i snažniju Bosnu i Hercegovinu, a opravdanost za to vidjeli smo i lani tijekom katastrofalnih poplava, a i kroz naše sudjelovanje u mirovnim misijama, operacijama razminiranja i brojnim drugim akcijama u kojima smo od domaćih, ali i međunarodnih dužnosnika ocijenjeni visokim ocjenama. Ako uzmemo u obzir događanja u prošloj godini tijekom svibnja, kada su poplave pogodile neke dijelove BiH, onda tu nije bilo upitno hoće li OS BiH prvi priteći u spašavanju života i imovine. Mislim da smo svojim angažiranjem doprinijeli boljem rejtingu BiH, bez obzira na određena dnevnopolitička prepucavanja ili nečije intencije da OS prikažu kao balast, a ne kao nešto što je afirmativno. Niz je stvari koje se mogu spomenuti povodom naše desete obljetnice, no smatram kako bi svima nama u BiH najbolji dar bio prepoznavanje napora partnera i suradnika i aktivacija MAP-a za BiH.

Zoran Krešić / VL

Prethodni članakCIA objavila rezultate popisa stanovništva BiH
Sljedeći članakPOMOĆ U OBNOVI I REKONSTRUKCIJI: Javni poziv izbjeglicama, raseljenim osobama i povratnicima