Ministrica obrane BiH na ministarskom sastanku Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a

Ministrica obrane BiH  Marina Pendeš sudjelovala je na ministarskom sastanku NATO-a u formatu “Odlučna potpora”, koji je održan 8. lipnja 2018. godine u novom sjedištu Saveza u Bruxellesu.

Na sastanku su sudjelovali ministri obrane zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja čiji pripadnici sudjeluju u misiji potpore miru u Afganistanu, a diskutiralo se o političkoj i vojnoj situaciji u Afganistanu, nastavku financijske potpore sigurnosnim snagama Afganistana, kao i o izazovima sa kojima se mogu suočiti u daljnjem izvršenju ove misije.

Ministrica Pendeš je u svom obraćanju naglasila daljnju opredijeljenost BiH za aktivno sudjelovanje pripadnika OS BiH u misiji „Odlučna potpora“, te informirala o odluci BiH da, sukladno Odluci Predsjedništva i Vijeća ministara BiH, financijski pruži potporu izgradnji kapaciteta oružanih snaga Afganistana, što je jasan pokazatelj opredijeljenosti, solidarnosti i posvećenosti BiH u održavanju sigurnosti i stabilnosti u Afganistanu kao zajedničkog cilja članica NATO-a i partnerskih zemalja. Na kraju obraćanja, ministrica Pendeš je još jednom naglasila opredijeljenost BiH za nastavak započetih procesa u pogledu reforme obrane, osobito u pogledu ispunjavanja „Talinskih uvjeta“, kao i posvećenost ispunjavanju obveza na euroatlantskom putu, kao jednom od strateških ciljeva BiH.

Na marginama sastanka, ministrica Pendeš je imala kratke razgovore s Generalnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i njegovom zamjenicom Rose Gottemoeller, pomoćnikom Glavnog tajnika NATO za sigurnosnu politiku i političke poslove (PASP) Alejandrom Alvarogonzalesom, te  s ministrima obrane R. Hrvatske, Gruzije i Bugarske.

Pored ministrice Pendeš, u izaslanstvu MO i OS BiH su se nalazili i pomoćnik ministra obrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir dr. Jasmin Čajić, zamjenika šefa vojnog dijala Misije BiH pri NATO brigadir Velibor Purković i bojnik Zvonimir Duvnjak, stožerni časnik u Vojnom dijelu Misije BiH pri NATO.