Ministrica obrane BiH Marina Pendeš sastala se sa ministrom obrane Republike Turske Ismetom Yilmazom

Tijekom razgovora naglašena je dobra dosadašnja suradnja u obrambenom sektoru i izuzetno dobri odnosi između dvije prijateljske zemlje

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš razgovarala je jučer sa ministrom Nacionalne obrane Republike Turske Ismetom Yilmazom. Bilateralni sastanak je upriličen tijekom drugog dana službenog posjeta izaslanstva MO i OS BiH Međunarodnom sajmu namjenske industrije IDEF-2015, koji se održava u Istanbulu.

Tijekom razgovora naglašena je dobra dosadašnja suradnja u obrambenom sektoru i izuzetno dobri odnosi između dvije prijateljske zemlje. Ministar Yilmaz je istaknuo da je interes Republike Turske stabilnost u regionu, sa osobitim osvrtom na stabilnu BiH. On je naglasio da će Ministarstvo Nacionalne obrane Republike Turske nastaviti sa aktivnostima koje će pomoći BiH na njenom putu ka NATO-u.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš je naglasila izuzetnu suradnju u obrambenom sektoru, te važnost pomoći koju turska strana pruža BiH kada je u pitanju put BiH ka NATO-u. Ministrica Pendeš je upoznala kolegu Yilmaza sa procesom ispunjenje uvjeta za MAP kada je u pitanju uknjižba perspektivnih vojnih lokacija, te sa procesom uništenja viškova naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava. Poseban dio razgovora bio je posvećen suradnji koja proizilazi iz postojećih sporazuma, koji postoje između republike Turske i BiH. S tim u vezi, obje strane su se usuglasile da se međusobna suradnja proširi kroz nove implementacijske sporazume i protokole.

Drugog dana posjeta Međunarodnom sajmu namjenske industrije IDEF-2015, izaslanstvo MO i OS BiH je obišlo niz kompanija kojе se bave namjenskom industrijom. Naše izaslanstvo se posebno zadržalo na štandovima kompanija ASELSAN, OTOKAR i FNSS, sa kojima Ministarstvo obrane BiH već ima suradnju na polju komunikacijske i vojne opreme.

Na kraju, ministrica Marina Pendeš je posjetila i štand turske kompanije MKE sa kojom surađuju bosanskohercegovačke kompanije, koje se bave obrambenom industrijom. Tom prigodom je naglašena potreba bolje suradnje, a osobito razmjene informacija o trenutačnim i budućim zahtjevima obrambenog sektora.