Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH bogatiji za devet novih inženjerijskih strojeva

Ceremonija primopredaje doniranih inženjerijskih strojeva Ministarstvu obrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine od strane Narodne Republike Kine održana je 23. srpnja u vojarni „Rajlovac OS BiH“, Sarajevo.

Domaćin ceremonije i potpisnik certifikata o primopredaji ispred Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine bila je ministrica obrane Marina Pendeš. Izuzev ministrice Pendeš, ceremoniji su nazočili i zamjenik ministra obrane dr. Emir Suljagić, zamjenik NZS OS BiH za operacije general bojnik Mirko Tepšić, te visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U ime donatora, NR Kine, potpisnik cetrifikata o primopredaji bio je veleposlanik NR Kine u BiH Nj.E. Dong Chunfeng, a samoj ceremoniji su, pored Nj.E., nazočili i vojni izaslanik NR Kine brigadir Liu Xingjiang i pomoćnik vojnog izaslanika pukovnik Zang Zizhe.

U obraćanju nazočnim, veleposlanik Dong Chunfeng je ukazao na značaj ove donacije OS BiH u cilju podizanja njihove sposobnosti i operativnosti, prvenstveno u pomoći civilnim strukturama u BiH. Veleposlanik Chunfeng je napomenuo da je prvi dio doniranih sredstava u inženjerijskim strojevima, koji je već nekoliko godina u funkciji i na terenu, imao veliki značaj u pomoći koje su OS BiH pružile nakon velikih poplava koje su pogodile BiH tijekom prošle godine.

Ministrica obrane Marina Pendeš je istaknula da je velika čast biti domaćin jedne ovakve ceremonije te je ukazala na značaj ove donacije u jačanju operativnosti i kapaciteta OS BiH. Također je naglasila i činjenicu da je prethodna donacija u inženjerijskim strojevima od strane NR Kine imala veliku ulogu u pružanju pomoći civilnim strukturama u prethodnim godinama, a posebno u angažiranju OS BiH tijekom pružanja pomoći u spašavanju i otklanjanju posljedica velikih poplava u BiH u 2014. godini. Ministrica Pendeš je istaknula da će se nastojati da se barem dva od devet doniranih inženjerijskih strojeva već danas upute na pružanje pomoći civilnim strukturama u BiH. Na kraju se ministrica još jednom zahvalila na ovoj vrijednoj donaciji koja predstavlja vrlo važan segment u nastojanju da OS BiH budu faktor sigurnosti kako u regiji tako i u svijetu.