Ministar Šečibović: Usvojen zakon o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova zgrade

U Travniku je danas održana 41. redovita sjednica Vlade Srednjobosanskog kantona, a iz dnevnog reda svakako vrijedi izdvojiti konačno usvajanje zakona o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrade..

Ovaj zakon usvojen je na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova, a nakon dugogodišnje problematike vezane za ovu temu, ministar Amir Šečibović nije krio zadovoljstvo usvajanjem istog.“Iznimno sam zadovoljan što je Vlada danas usvojila ovaj zakon, a prema svim mišljenjima stručnjaka, radne grupe i onih koji su ga pratili, odličan. Jasno, to ćemo najbolje vidjeti kroz njegovu primjenu, a jasno je da ćemo definirati oblast upravljanja zajedničkim prostorijama u našim zgradama. Imat ćemo jasne zakone, jasne odredbe, tako da bi svi pojedinci i stranari trebali biti zadovoljni. Definirano su gotovo svi detalji, svi dijelovi zajedničkih prostorija, tako da imamo jedan hodogram i za upravitelje i za stanare da je apsolutno jasno što je čija nadležnost i na kraju tko kontrolira provođenja svih tih nadležnosti. Veseli me ovaj zakon jer ćemo u sljedećem razdoblju imati sasvim sigurno imati pozitivne reakcije na ovaj zakon, a to je bilo ono što su građani našeg Kantona i iščekivali. Možda je javna rasprava trajala malo duže, no mi smo si u Ministarstvu uzeli za pravo sačekati sve općine za izjašnjavanjem. Unatoč sporosti nekih pojedinaca, uspjeli smo urgirati i u konačnici doći do cjelovitosti. Svi su imali priliku za iznošenje svog mišljenja, a u obrazloženju zakona imaju sve općine koje su i na koji način iznijele svoje primjedbe i sugestije. Ovaj zakon nije samo zakon našeg Ministarstva, nego i svih građana Kantona”.

Reakcija na javnoj raspravi o ovom zakonu itekako je bilo, a ministar Šečibović istaknuo je:

“Možda smo i sami bili iznenađeni koliko je zanimanja bilo, a detalja što je zanimalo naše građane i upravitelje zaista je bilo mnogo, od instalacija, od korištenja prostorija, nadležnosti, pa čak i do toga gdje zarez treba stajati. Teško je izdvojiti segment koji je prednjačio, a najvažnije je bilo zanimanje za usvajanjem zakona. Ukoliko vidimo moguće poteškoće u provođenju brzo ćemo reagirati kako bi napravili eventualne pogreške da bi zakon bio funkcionalan. U praksi, primjeni, uvijek se pojave nedostatci koje iz ove perspektive ne možemo vidjeti, ali smo zadovoljni usvajanjem.”

Kada su upitanju cijene radi se o cijeni od 0.30 KM za stanare, te 0.35 KM za poslovne prostore, a kako je ministar Šečibović istaknuo u idućem razdoblju pratit će se stanje na terenu, a obaveza općina i općinskog vijeća bit će uključivanje u ovaj zakon kako bi financijski mogli podržati, raditi i pravovremeno reagirati. Pored plaćanja definirane su i odredbe u slučaju neplaćanja i nepoštivanja zakona.

“Zakonom je definirano da se upravitelji imaju kome obratiti, a to su nadležni inspektori čija je obaveza da usmeno upozore one koji se ne pridržavaju zakona. U roku od tri dana rješenje se mora donijeti, a sve to prate i kaznene odredbe. Ministarstvo je drugostupanjsko koje će pratiti taj dio i zakonski će se propratiti do kraja. Onaj pojedinac koji ne bude poštovao zakon bit će izložen navedenim odredbama i u konačnici će biti prisiljen platiti sve ono što ga sljeduje jer se radi o zajedničkim prostorijama, a odstupanja nema. Znaju se nadležnosti, znaju se koji su inspektori nadležni, zna se drugostupanjska i prema tome bi ovaj zakon zaista trebao biti uspješan”, zaključio je Amir Šečibović, ministar Ministarstva prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova u izjavi za medije.