Ministar Merdžanić: Pozivamo sve poljoprivrednike da nastave sa sjetvom, imat će našu potporu

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva KSB, Salkan Merdžanić, danas je u izjavi za medije, nakon vandrene sjednice Vlade KSB, još jednom uputio poziv poljoprivrednicima da nastave sijati, a istaknuo je kako će ih ministarstvo podržati.

„S obzirom na situaciju u kojoj smo se zatekli gdje nitko ne može predvidjeti kakav će ishod biti u konačnici ovog stanja, da nas je ovo zateklo sve u vrijeme sjetve. Pozvali smo sve svoje poljoprivrednike da iskoriste priliku barem da posiju dovoljne količine hrane kako bismo mogli u slučaju, nečega najgoreg, preživjeti i izvršiti samoodržavanje. U stalnom smo kontaktu s federalnim  ministrom poljoprivrede, gospodinom Dedićem koji će ovih dana izaći s jednim setom mjera u preporukama u poljoprivredi. Naravno u onaj dio koji oni ne budu poticali mi ćemo se uključiti kao kantonalni nivo i dati svoj poticaj i puni doprinos poljoprivrednicima da posiju da bismo imali dovoljne količine hrane ukoliko potraje ovo u narednom periodu“, kazao je ministar Merdžanić.

Ministar je dao i dodatno pojašnjenje tko sve ima pravo na poticaj i na koji će način ona biti pružena.

„Ova preporuka se odnosi na sve one koji imaju mogućnost da posiju, bez obzira na to da li se radi o pravnim subjektima ili fizičkim licima. Važno je da sačuvaju račune za ono što budu kupovali od sjemena ili dodatnog materijala u smislu gnojiva, raznih đubriva i goriva, a mi ćemo svoj proračun prilagoditi njima da svi imaju mogućnost da dobiju subvenciju i poticaj u sjetvi. Ovaj put ne možemo govoriti o veličini i količini iznosa poticajnih sredstava, iz prostog razloga što ne znamo ni što ćemo s programima. Još uvijek nisu usvojeni kantonalni programi. Upravo iz tog razloga zaustavili smo to ovih dana jer ćemo vjerojatno broj sredstava iz svojih programa usmjeriti upravo na taj vid pomoći. Bez obzira na to što ste fizička osoba, imat ćete pravo na poticaj. Važno je da sačuvate račun a o količini, odnosno iznosu subvencije ćemo odlučiti u narednom periodu dok vidimo čime raspolažemo i koliki ćemo dio fonda iz budžeta Ministarstva odrediti za takve vrste poticaja.

Merdžanić se osvrnuo i na pitanje cijena u poljoprivrednim apotekama, odnosno odgovorio je na pitanje, je li bilo prekoračenja cijena, u odnosu na 5. Ožujka.

„Prema informacijama s kojim je Ministarstvo poljoprivrede izašlo, u poljoprivrednim apotekama još uvijek nije došlo do prekoračenja i kršenja odredbe o zamrzavanju cijena od petog ožujka. Poljoprivrednici će u narednom periodu to vjerojatno pokušati ali mi ćemo nastojati da svojim inspekcijama ublažimo to i da sve kontroliramo i vratimo i sankcioniramo sve one koji to budu radili.“

Na koncu, ministar je prokomentirao i aktivnosti po pitanju akcije koja je provedena u kontroli Kantonalne uprave za šumarstvo u Fojnici.

„Akcija koja je provedena u kontroli Kantonalne uprave za šumarstvo, odnosno oni koji  su plaćeni od strane države da čuvaju šume će to nastaviti bez obzira na koronavirus ili ne virus. Naravno, ako nam to dozvole uvjeti i mjere koji se propisuju pri kretanju. Ukoliko ne, onda ćemo privremeno stati ali, u svakom slučaju, akcija će biti do kraja provedena na svim općinama u ovom kantonu i utvrdit ćemo pravo činjenično stanje  kada je u pitanju stanje šuma i kriminal koji je na pomolu u stanju šuma će se otkriti“, zaključio je Salkan Merdžanić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva KSB.

Prethodni članakSead Karakaš: Prvozaraženi nije poštovao samoizolaciju, u KSB trenutno oko 1500 osoba u samoizolaciji
Sljedeći članakMinistarstvo obrazovanja KSB naložilo svim školama organiziranje nastave uz pomoć digitalnih platformi