Ministar Matić: O broju novotestiranih i karantenskom smještaju

Iako su kantoni u FBiH zatražili ukidanje mjera obvezne karantene za osobe koje ulaze u BiH, ipak su morali postupiti po Naredbi Federalne Vlade, odnosno Kriznog stožera Federalnog Ministarstva zdravstva.

Za područje Kantona Središnja Bosna to je čak značilo i otvaranje novih smještajnih, karantenskih prostora. Konkretno, uz ranije lokacije u Travniku, Donjem Vakufu i Kiseljaku, karantenski smještaj osiguran je i na području općine Vitez, te Gornjeg Vakufa/Uskoplja.

Potvrdio je to u izjavi za Radio Vitez ministar zdravstva i socijalne politike KSB, Anto Matić, podsjećajući da je potpisao i poslao zahtjev za ukidanjem obvezne karantene za osobe koje dolaze u BiH.

Kantoni u FBiH su stava da se umjesto tih mjera ponovno uspostaviti sustav kućne samoizolacije u trajanju od 14 dana, uz moguće produljenje od još 14 dana sukladno epidemiološkoj procjeni.

Srednjobosanski ministar zdravstva ističe kako se sustav zdravstvene trijaže na graničnim prijelazima pokazao manjkavim zbog činjenice da je došlo do koncentracije velikog broja osoba na malom prostoru, uz mogućnost bliskog kontakta tih osoba, što predstavlja posebnu epidemiološku prijetnju. Nadalje navodi kako je teško osigurati i potrebne uvjete smještaja i prehranu za korisnike karantene. “Poseban problem su i zdravstvene potrebe osoba u karanteni koje nisu u vezi s koronavirusom, osobito kroničnih bolesnika kod kojih možemo očekivati naglo pogoršanje zdravstvenog stanja zbog prisilnog “lišavanja slobode”, kazao je ministar Matić.

“Sve osobe koje se smještaju u karantenske prostore na području Središnje Bosne se testiraju na koronavirus”, dodao je Anto Matić, napominjući kako je u protekla 24 sata izvršeno testiranje ukupno 16 osoba s područja KSB i svi nalazi su bili negativni.

Na upit o stanju osoba, smještenih u zdravstvenim ustanovama, Matić kaže kako je bolničko liječenje određeno za ukupno sedam osoba, od kojih se pet nalazi u Bolnici za plućne bolesti Travnik i dvije u Bolnici Travnik. Njihovo zdravstveno stanje je dobro; nemamo pacijenata na respiratoru”, zaključio je za Radio Vitez, Anto Matić, ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi KSB.