Ministar Grubešić: Nema razloga za štrajk zdravstvenih radnika u KSB

Ministar zdravstva Kantona Središnja Bosna (KSB) Nikola Grubešić izjavio je u petak da nema nikakvog razloga za generalni štrajk zdravstvenih djelatnika, koji je sindikat najavio za 6. ožujka, ako ne budu ispunjeni njihovi postavljeni zahtjevi.

Ministar Grubešić kazao je kako Vlada KSB-a planira povećanje satnice i poboljšanje materijalnog statusa uposlenih u zdravstvenim ustanovama, te stoga nema razloga za štrajk.

– Nema apsolutno nikakvih razloga za štrajk, jer ćemo sigurno poboljšati materijalni status zdravstvenih radnika i to će biti prvo povećanje satnice u posljednjih devet godina. S druge strane, trebamo sačuvati stabilnost i sigurnost Zavoda za zdravstveno osiguranje (ZZO), jer ako ne vodim brigu o likvidnosti, u problem može doći kompletan sustav zdravstva – kazao je Grubešić novinarima u Travniku.

Iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu SBK-a najavili su za 6. ožujka. generalni štrajk u svim sindikalnim organizacijama za djelatnost zdravstva, ako, kako su naveli, kantonalna Vlada ne ispuni njihov zahtjev za usklađivanje satnice rada zdravstvenih radnika utvrđene na razini Federacije BiH, u minimalnom iznosu od 2,31 marku.

– U Sarajevu i Zenici satnica iznosi 2,35 maraka, u Goraždu i Tuzli 2,31 marku, a nama se nudi 2,2 marke po satu. To ne možemo prihvatiti jer Opći kolektivni ugovor definira minimalnu satnicu od 2,31 marku. Ako se ne nastave pregovori i ne postigne dogovor, 6. ožujka idemo u generalni štrajk – kazao je novinarima predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu SBK-a Muris Trako.

Kako je istaknuo, ako dođe do generalnog štrajka, on će biti proveden u skladu sa zakonom, a to će značiti da će medicinska pomoć biti omogućena u hitnim slučajevima, dok će ostali pregledi biti odgođeni.

Resorni kantonalni ministar pozvao je danas predstavnike sindikata na nastavak pregovora kako bi se, kako je rekao, došlo do kompromisa i potpisivanja kantonalnog granskog kolektivnog ugovora koji bi važio godinu dana, nakon čega bi se ponovno razgovaralo o satnici rada zdravstvenih djelatnika.

Kako je kazao ministar Grubešić, nastavak pregovora s predstavnicima sindikata očekuje se početkom naredne sedmice.

(centralna.ba)

Prethodni članakMirzeta Perenda umrla u KCUS-u, nakon nesreće u Novom Travniku
Sljedeći članakVitežanin Mario Jukić viceprvak Hrvatske u full contactu