Mininogometna reprezentacija BiH na Europskom prvenstvu

S vrlo malo publiciteta i pozornosti, rekli bi nezapaženo, reprezentacija BiH u mininogometu, u ponedjeljak rano ujutro iz Viteza je otputovala u Vrsar u Republici Hrvatskoj, gdje će nastupiti na četvrtom Europskom prvenstvu u ovom sve popularnijem sportu.

Na prvenstvu će nastupiti 32 reprezentacije, među njima i BiH po prvi put, a u prvoj eliminacijskoj fazi igra u skupini „F“ (ukupno 8 skupina) s Kazahstanom, Njemačkom i Walesom.

Reprezentacija BiH u ponedjeljak je prisustvovala (18 i 30 sati) svečanom otvaranju prvenstva, a već danas igraju sa Kazahstanom, u srijedu s Njemačkom , a u četvrtak s Walesom. Dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake skupine ulaze u osminu finala koje se igra u petak. Isti dan igra se i četvrtfinale. U subotu 26. rujna igrat će se polufinalni susreti, a u večernjim satima igrat će se za treće mjesto i finalni susret.

Naslov prvaka brani reprezentacije Rumunjske, koja je osvojila sve dosadašnje titule: u Moldaviji 2012., u Grčkoj 2013, te u Crnoj Gori 2014. godine.

U pripremama za Europsko prvenstvo, uz pripreme održane u Vitezu, reprezentacija BiH je odigrala i dvije trening utakmice, obje u Ivanić Gradu u Hrvatskoj, s domaćinom (1 : 0) i Srbijom (2 : 1). Unatoč porazima izbornik Josip Kupreškić je bio zadovoljan kako su njegovi izabranici igrali, te optimistično čeka i nastupe na Europskom prvenstvu.

U reprezentativnim selekcijama pravo nastupa imaju samo nogometaši – amateri i bivši profesionalni nogometaši, a reprezentacija BiH ispunjava te kriterije amaterizma.

U BiH još uvijek nije u potpunosti ustroje niti krovna organizacija niti ligaško natjecanje, a treba naglasiti da je BiH poziv za nastup Na Europskom prvenstvu dobila od Europske mininogometne federacije (EMF), zahvaljujući velikoj podršci i lobiranju predsjednika Hrvatskog malonogometnog saveza koji uspješno vodi Bruno Alpeza. Vršitelj dužnosti predsjednika, za sada Udruge mininogometa u BiH, budućeg Bosanskohercegovačkog mininogometnog saveza, je Vitežanin Bojan Rajković, bivši kadetski reprezentativac BiH i igrač NK Vitez, a izbornik reprezentacije, ujedno i igrač, također je Vitežanin, bivši istaknuti golgeter Viteza, Slobode iz Tuzle, Posušja…, Josip Kupreškić.

Na Europsko prvenstvo u Hrvatsku Kupreškić je poveo slijedeće igrače: Elvin Blažević, Mirza Ramić, Dario Buzić, Andreas Berović, Marko Vujica, Damir Šafradin, Renato Čilić, Sead Kapetanović, Bernard Filipović, Goran Lovrinović, Marin Jukić, Marko Kurevija.

Kako smo obaviješteni utakmice reprezentacije BiH prenosit će TV Hayat.