Mine u BiH i dalje predstavljaju ozbiljnu prijetnju za više od pola milijuna stanovništva

Više od 20 godina od završetka rata mine i dalje predstavljaju ozbiljnu prijetnju za više od pola milijuna ili 15 posto stanovništva – izjavio je veleposlanik Velike Britanije u BiH Edward Ferguson na konferenciji koju su danas u Sarajevu organizirali Povjerenstvo za deminiranje u BiH i Centar za uklanjanje mina u BiH povodom obilježavanja 20 godina od posjete princeze Diane strukturama deminiranja u BiH.

Pored evociranja sjećanja na posjete princeze Diane, član Povjerenstva za deminiranje u BiH Blažen Kovač prezentirao je pogled BiH na inicijativu “Landmine Free 2025 ” navodeći da je Vijeće ministara BiH 2008. godine usvojilo Strategiju protuminskog djelovanja za razdoblje 2009-2019. godina, s vizijom da BiH bude oslobođena od mina do 2019. godine. – Procijenjeno je da za to godišnje treba osigurati oko 80 milijuna KM.

Nažalost i pored svih napora, u prvih pet godina implementacije Strategije nije izdvojeno dovoljno sredstava, godišnje je izdvajano oko 40 milijuna KM ili 50 posto od planiranog, čime je posljedično umanjena i sama realizacija dinamike humanitarnog deminiranja – rekao je Kovač, te najavio donatorsku konferenciju 17. i 18. listopada u Sarajevu.

Iz Centra za uklanjanje mina u BiH pozivali su domaće i međunarodne subjekte da završe započeto i da ulaganjem zajedničkih napora omoguće da BiH bude zemlja bez mina do 2025. godine. Analize podataka kojima raspolaže ovaj Centar pokazuju da je najveći broj stradanja registriran u ranu jesen i kasno proljeće, kada su aktualni poljoprivredni radovi kao i prikupljanje ogrjevnog drveta.

Pored toga, jedan od najvećih uzroka stradanja stanovništva je skupljanje sekundarnih sirovina koje imaju određenu ekonomsku vrijednost, navodi se u priopćenju iz Centra za uklanjanje mina u BiH, prenosi Fena.

Prethodni članakPronađena droga u Kiseljaku
Sljedeći članakBh. političari imaju najveće plaće u regiji