Milanović upozorio na odnos prema Hrvatima u BiH

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je u petak na obilježavanju 31. godišnjice osnivanja 115. brigade HV- a u Imotskom da trenutno kao najveći akutni problem koji prijeti da preraste u kronični vidi odnos prema Hrvatima u BiH.

“Zulum koji se zadnjih nekoliko godina više nego ikada provodi nad političkim Hrvatima i njihovim političkim položajem, ponosom i statusom kao konstitutivne zajednice u BiH je do sada nezabilježen”, ustvrdio je Milanović, a prenijela Hina.

Smatra da se to radi s više zloće, bezobrazluka i planske riješenosti nego ikada do sada. Hrvatska po njegovim riječima ima instrumente i to miroljubive i status jači nego ikada u povijesti da se to pitanje riješi u korist istine, pravde, prava i hrvatskog interesa.

“Država služi tome da se to štiti. Hrvatska je oslobađala BiH. To nisu radili NATO-ovi bombarderi, to su radili vaši suborci, braća po oružju, to su radile gardijske brigade, domobranske pukovnije i da nije bilo toga ne bi bilo Daytona, ne bi bilo BiH”, rekao je.

Zbog ponašanja političkog vodstva Bošnjaka prema Hrvatima, predsjednik Milanović pozvao je Bakira Izetbegovića da vrati Hrvatskoj velered koji je njegovom ocu, Aliji Izetbegoviću uručio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

“Danas slušamo da ljudi čiji su očevi primali najviše hrvatske veleredove namijenjene najvišim stranim velikodostojnicima, konkretno Alija Izetbegović tu istu Hrvatsku i Tuđmana nazivaju zločincima, što ne samo da je laž već je i jako bezobrazno”, upozorio je. 

Dodao je da je cijeli svoj život bio na strani slabijih ili onih koje je možda greškom doživljavao kao slabije, pa i na strani bosanskohercegovačkih Bošnjaka muslimana, ali da na verbalno nasilje i prijetnje fizičkim nasiljem od strane njihovog političkog vodstva koje treba odvojiti od naroda Hrvatska ne smije šutjeti.