Milanović u Mostaru: Zalagat ću se da BiH dobije jasniju europsku perspektivu

Premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas u Mostaru kako do protesta u BiH možda i ne bi došlo da je Europska unija imala koherentniju i jasniju politiku prema BiH te poručio kako će se zalagati da ova zemlja dobije jasniju europsku perspektivu.

– S ovom zemljom se već sto godina šuta i napucava, što svjesno što nesvjesno, što namjerno, što zbog neznanja, ali šanse da se opet dogodi nešto tako dramatično s globalnim posljedicama ne postoje. Ali postoje šanse da se loše stvari dogode u državi. Ako želimo pomoći kao Europska unija, onda moramo pomoći državi da dobije nekakvu nadu i perspektivu – kazao je u izjavi novinarima hrvatski premijer Milanović koji danas boravi u Mostaru kako bi se upoznao s trenutnom situacijom nakon protesta koji su posljednjih dana zahvatili BiH.

Milanović je ocijenio kako je Europska unija nezainteresirana za BiH, a da Hrvatskoj nije u interesu da se ovakve stvari događaju u BiH te da će se on kao premijer Hrvatske zalagati da ova zemlja dobije jasnu europsku perspektivu jer, kako je kazao, bez jasne europske perspektive ovakve će se stvari u BiH ponavljati.

– Ne mogu to promjeniti preko noći, ne znam hoću li uspjeti, ali ova zemlja ovakva kakva je sada, nema šanse, ako ne počne jedan brz, ali kontroliran i strog uvjet prilagođavanja europskim kritierijima koji mora biti u nekoj formi, a ta je forma nekakav status. Ovo što BiH trenutno ima nije ništa – kazao je Milanović.

– Tražiti od zemlje kao što je BiH da promjeni svoj institucionalni okvir koji je star 20 godina nije realno ako za to ne postoji konsenzus. Prihvatimo BiH takvu kakva jeste. Nije savršena, nema najbolji ustav, ali u Europskoj uniji ima barem još jedna država koja ima sličan model, i u kojoj se zna da predsjednici i potpredsjednici moraju biti različite vjere ili nacije. To nije dobro, ali to je u ovom trenutku jedino moguće. Pokušat ću učiniti sve da ljude u EU zaintersiram za situaciju u BiH jer ovoj zemlji treba pružiti šansu – istaknuo je hrvatski premijer.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda zahvalio je hrvatskom premijeru i njegovim suradnicima na posjetu kazavši kako je njegov dolazak glas Europe u BiH.

– Nikakav politički poen ne može biti opravdanje za ovo što se ovdje dogodilo. Nadam se da će vrijeme pokazati zašto je i Mostar izabran da se u njemu dogode protesti i tko je sve ovo organizirao. Drago mi je da posljednja događanja nisu prešla u međunacionalne sukobe jer ovaj grad je prepun rana iz prošlosti i sigurno mu niti jedna nova rana ne bi dobro došla – kazao je Bevanda.

Na pitanje je li Vijeće ministara BiH moglo nešto više uraditi u ovoj situaciji, Bevanda je kazao kako su federalne institucije nadležene da rješavaju socijalne probleme.

– Vijeće ministara je jedina institucija koja u kontinuitetu zasjeda i uradila je sve što je u njezinoj nadležnosti – naglasio je.

Govoreći o sigurnosti građana BiH, Bevanda je kazao kako vjeruje da će se iz ovih nemilih događaja izvući pouka, i da će svi raditi svoj posao.

– Da su u Mostaru ili Sarajevu reagirali oni koji su trebali reagirati, ovo se ne bi dogodilo – kazao je Bevanda.

Hrvatski premijer Milanović stigao je danas u Mostar oko 12.30 sati gdje je u Hotelu “Bevanda” razgovarao s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, nakon čega je upriličen obilazak izgorjelih prostorija zgrade Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i Središnjice HDZ-a BiH.

Nakon kratkog razgovora tijekom obilaska izgorjelih prostorija s premijerom HNŽ-a Denisom Lasićem i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem upriličene su izjave za medije u zgradi institucija BiH čime je posjet hrvatskog premijera Mostaru završen.