Mikrokreditne organizacije klijentima u BiH plasirale više od sedam milijardi KM

Mikrokreditne organizacije u BiH djeluju od 1996. i od tada daju značajan doprinos ukupnom društveno-ekonomskom oporavku i razvoju države, pomažu smanjenju siromaštava i povećanju zaposlenosti, navode iz Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH (AMFI)

Krediti koje korisnici uzimaju usmjereni su za mikro i male poslovne aktivnosti u poljoprivredi, trgovini, uslužnim djelatnostima i proizvodnji. Govoreći o mikrokreditnim organizacijama Feni su iz AMFI-a kazali kako je mikrokreditiranje oblik financijske usluge kojim se daje mogućnost svakoj osobi koja nema pristup kreditnim sredstvima kod komercijalnih banaka, da započne i razvije poslovnu aktivnost u različitim djelatnostima. Najznačajnija potpora mikrokreditnog sektora u BiH usmjerena je prema ljudima koji često ostvaruju jedine prihode u kućanstvima pokretanjem i jačanjem poljoprivrednih aktivnosti, trgovine, uslužnih djelatnosti i male proizvodnje. Kada je riječ o iznosu mikrokredita, pojašnjavaju kako je zakonski propisano da je maksimalan iznos kredita koji može isplatiti mikrokreditna fondacija 10.000 KM, a mikrokreditno društvo iznos od 50.000 KM. Iz AMFI-a naglašavaju kako je od 1996. do danas klijentima u BiH plasirano više od sedam milijardi KM u oko 2,5 milijuna pojedinačnih kreditnih aranžmana, čime je učinjeno mnogo na razvoju i potpori mikro i malom poduzetništvu, samozapošljavanju, otvaranju novih radnih mjesta, povećanju prihoda u domaćinstvima s niskim primanjima u poboljšanju i generalno u poboljšanju uvjeta življenja te ekonomskog i društvenog položaja korisnika kredita piše vecernji.ba.

Danas, mikrokreditne organizacije u BiH opslužuju 200.000 klijenata s portfoliom više od 500 milijuna KM. Članice Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH osvajale su priznanja i nagrade Svjetske banke i Konzultantske skupine za pomoć siromašnima (CGAP) za visoku razinu transparentnosti u poslovanju i financijskom izvješćivanju. Od 20 institucija iz cijelog svijeta, nagrađenih u 2007., nalazilo se i pet mikrokreditnih organizacija iz BiH. Iste godine četiri mikrokreditne organizacije iz BiH rangirane su među 50 najuspješnijih mikrokreditnih organizacija u svijetu po najuticajnijem financijskom magazinu u svijetu (Forbes). Veliko postignuće je, smatraju iz AMFI-a, da su tri bh. organizacije 2013., među prvih pet mikrofinancijskih fondacija u svijetu koje su dobile prestižni Certifikat o zaštiti klijenata, u okviru globalnog projekta Smart Campaign, koji ima za cilj provođenje principa zaštite klijenata u svjetskoj mikrofinancijskoj industriji. Ostale organizacije su na putu za stjecanje SMART certifikata. Prema podacima AMFI-a od 1996. više od 40 posto te vrste kredita isplaćeno je ženama. Četiri mikrokreditne organizacije u BiH su se bavile isključivo kreditiranjem žena.

“Prema našim istraživanjima i dosadašnjim iskustvima, žene korisnice kredita su se pokazale poduzetnije u započinjanju i razvijanju malog biznisa od muškaraca”, kazali su iz AMFI-a.

Kada su u pitanju kamatne stope navode kako su veće nego u bankama, jer mikorokreditne organizacije nisu depozitne institucije i koriste uglavnom kreditna sredstva, čija se ulazna cijena kreće i do deset posto. Osim toga u cijenu kredita se uključuju i troškovi obrade kredita i rezerva za kreditne gubitke.

“Mora se uzeti u obzir da je prosječan mikrokredit oko 3.000 KM, što značajno povećava troškove. Sve to se uključuje u izračun kamatne stope kako bi organizacije pokrile troškove poslovanja te postigle razinu financijske održivosti kao garanta opstojnosti mikrokreditne organizacije”, pojasnili su Feni iz Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH (AMFI).

Izvor