Microsoft predstavio Windows 10

Kako je i ranije bilo najavljeno, Windows 10 je predstavljen s značajnim promjenama i unapređenjima.

Najprije treba spomenuti sasvim novi dizajn koji sa sobom donosi drugačiji Start, te korisniku pruža lakše snalaženje te pretragu sadržaja. Kao i kod prethodne verzije Windowsa, tu je i fullscreen meni sa sitnim izmjenama koje pružaju lakšu kordinaciju između aplikacija i servisa. Jedan od bitnih dodataka na novom OS-u jeste i lakša sinkronizacija podataka s ostalim Windows 10 uređajima kao što su tableti i pametni telefoni.

Prvi put na računarima i tabletima nalazi se Cortana – virtualni glasovni asistent predstavljat će bitan element na Windows 10 operativnom sistemu. Korisnici će putem nje izvršavati različite zadatke, spremati podsjetnike, bilježiti događaje u kalendar, pretraživati sadržaj na Internetu i još mnogo toga. Uz Windows 10 stiže i browser Spartan koji nudi nove funkcionalnosti u odnosu na svog prethodnika (ostavljanje komentara gdje god kliknete na stranicu, dijeljenje stranice s prijateljima te čuvanje podataka u OneNote-u).

Zagriženi igrači susresti će se na Windowsu 10 s jednom sasvim novom dimenzijom. Naime, nova Xbox aplikacija koja je sastavni dio ovog operativnog sistema omogućit će zaljubljenicima u igrice znatno bolju komunikaciju i interakciju s prijateljima tijekom streaminga igara s Xbox One platforme na Windows 10. Pored ovih novina, Windows 10 dolazi i s novim Action centrom za obavijesti s desne strane ekrana, kao i sa naprednim mogućnostima dijeljenja te uređivanja sadržaja piše Netokracija.

Što se tiče mobilnih telefona i tableta, pomenuti OS će imati moderniji dizajn, novi centar za obavijesti, integraciju MS Office-a i mogućnost direktnog odgovora na pristiglu obavijest. Verzija za mobilne uređaje stiže u veljači, a svi Windows 8.1 i Windows 7 korisnici, moći će besplatno da ažuriraju svoje uređaje na Windows 10 u narednih godinu dana.

Izvor