Merkel poručila: Zahtjev za članstvo u EU podnesite do 2018. godine

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je političare i vlasti u Bosni i Hercegovini i zemljama regije da ubrzaju reforme ističući da su svima otvorena vrata Europske unije. Na konferenciji, od koje su velika očekivanja da potaknu ekonomski oporavak i reforme koje bi dovele do veće stabilnosti i bolje suradnje, najsnažnije je poruke dobila Bosna i Hercegovina.Njemačka kancelarka je obraćajući se premijerima zemalja zapadnoga Balkana poručila kako očekuje da stoljeće ratova i nestabilnosti zamijeni suradnja. Istaknula je da sve zemlje zapadnog Balkana imaju jasnu perspektivu članstva u Europskoj uniji.

Govoreći o Bosni i Hercegovini rekla je da ova zemlja treba ubrzati proces ukupne modernizacije. Tako bi BiH do 2018. godine trebala podnijeti zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, a važno odmah nakon sljedećih Općih izbora uspostaviti vlast koja bi radila na provedbi potrebnih reformi. Poručila je da vrijeme međusobnih podjela treba ostaviti iza sebe te da predstavnici pojedinih naroda trebaju razmišljati izvan nacionalnih granica.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je na konferenciji istaknuo kako su za BiH nužne promjene koje bi osigurale napredak cijele zemlje i postizanje unutarnjeg dijaloga. Pri tome je istaknuo da bez rješavanja krupnih političkih pitanja, koja uključuju i pitanje jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda, nije moguće napraviti bitniji iskorak u provedbi drugih strukturalnih i gospodarskih reformi.

Tijekom dana održan je i sastanak ministara gospodarstva zemalja regije na kojemu je istaknuo više gospodarskih projekata, dok su ministri vanjskih poslova regije razmatrali mogućnosti suradnje i razvoja civilnoga društva.

Najznačajniji gospodarski projekt koji je dominirao sastankom u Berlinu bila je izgradnja Jadransko-jonske autoceste za koju bi prema grubim procjenama trebalo izdvojiti više desetaka milijardi eura. Trasa Jadransko-jonske autoceste međunarodnih oznaka položena je uz istočnu obalu Jadrana i Jonskog mora od Trsta u Italiji do Igoumenitse u Grčkoj, u ukupnoj dužini od približno 1110 km. Prolazi kroz 7 zemalja: Italiju (10 km), Sloveniju (30 km), Hrvatsku (450 km), Bosnu i Hercegovinu (110 km), Crnu Goru (120 km), Albaniju (370 km) i Grčku (20 km).

Izvor

Prethodni članakTražite posao: Poduzeće Sofa MM traži djelatnika
Sljedeći članakAudi povlači 70.000 automobila zbog problema s kočnicama