MEHANIZAM ZAŠTITE HRVATA: Središnja Bosna dobiva zamjenika premijera?

Nakon novog zamaha u formiranju federalne vlasti kroz potvrdu čelništva Federacije, a zatim i kroz konkretnije pregovore o ustroju Vlade FBiH, tijela vladajućih stranaka na nižim razinama trebala bi dobiti zeleno svjetlo za ubrzanje dogovora o formiranju županijskih Vlada.

Međutim, neka područja, poput Srednjobosanske županije, i dalje karakteriziraju razlike u viđenju kadrovske problematike te su samim tim i velik izazov kada su u pitanju odnosi SDA, DF-a i HDZ-a BiH, pri čemu svaka od stranaka ima svoja očekivanja u pogledu podjele ministarskih pozicija. Idućih dana, doznajemo, trebala bi započeti nova runda pregovora, no nitko od ključnih aktera s ovog područja ne usuđuje se prognozirati njezin ishod. Jedino su poznate stvari oko kojih se i lome koplja, a to su neriješeni odnosi SDA i DF-a, pozicija županijskog premijera te ministarstvo iz srpske kvote piše Dnevni list.

Dvije opcije na stolu

HDZ BiH, kao izborni pobjednik u ovoj županiji, ima dvije opcije na stolu, koje u ovom trenutku bošnjački partneri ne prihvaćaju. Obje polaze od činjenice da se devet pozicija u Vladi, koje uključuje po četiri bošnjačke i hrvatske te jednu srpsku, dijeli na ravnopravan način između hrvatskog i bošnjačkog političkog korpusa. Prva opcija je da HDZ BiH dobije premijera i tri ministarske pozicije, dok bi četiri bošnjačka i jedno srpsko ministarstvo ostalo drugom bloku. Druga, pak, varijanta je da HDZ BiH preuzme četiri hrvatska i jedan srpski resor, što je, izgleda, ponovno neprihvatljivo bošnjačkoj strani. Dodatno opterećenje predstavlja i činjenica da SDA i DF još uvijek nemaju zajednički jezik kada su u pitanju pozicije u zakonodavnoj, pa i izvršnoj vlasti, čime se usporava zamah u pregovorima koji je vladao na početku te se županija dovodi u situaciju neizvjesnosti.

Županija s posebnim režimom

Na marginama ovih pregovora, pak, provlači se i ideja ustavnih promjena u samoj županiji, kao i izmjene određenih zakonskih propisa što bi moglo, ako hrvatski pregovarači uspiju progurati svoja rješenja, vratiti SBŽ u okvire međunacionalne ravnopravnosti i ravnoteže, koji su nekada davno i zamišljeni, ali su u međuvremenu zanemareni. Naime, srž ustavnih reformi je osigurati stvarnu ravnopravnost kroz poseban režim, koji je predviđen i za Hercegovačko-neretvansku županiju, a koja također nosi karakter mješovite. Konkretno govoreći, traži se uspostava pozicije zamjenika premijera što bi za Hrvate bio pun pogodak i koji bi kroz ovu poziciju mogli ravnopravnije sudjelovati u političkom životu županije. Također, doznajemo, jedan od zahtjeva je i potvrda Vlade uz obveznu natpolovičnu većinu svakog kluba naroda. S obzirom da se radi o županiji s posebnim režimom u kojoj se treba uvažiti specifična međunacionalna situacija, nema razloga, smatraju upućeni, da se ovo rješenje ne primjeni i na politički i nacionalno izuzetno osjetljiv prostor središnje Bosne.

Ustavne promjene

Iako sve tri stranke imaju slične poglede kada su u pitanju načela uspostave i djelovanja buduće vlasti, problematika ustavnih reformi i dalje je kamen spoticanja. Iz SDA ističu kako neće pod svaku cijenu ulaziti u proces izmjene Ustava i zakonskih rješenja koja bi promijenila funkcioniranje Vlade SBŽ-a.

Izvor