Međunarodni susret dijaliziranih i transplantiranih

Proteklog vikenda Vitez je bio domaćin  Međunarodnog, petog po redu, susreta dijaliziranih i transplatiranih bolesnika „Vitez 2014.“ Organizator je bila srednjobosanska županijska Udruga, na čelu s vrijednim i upornim predsjednikom Tomislavom Žuljevićem.

U Vitez su stigli članovi udruga dijaliziranih i transplatiranih iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i iz cijele BiH. Dvodnevni susret protekao je u lijepom druženju u Vitezu i u izletištu Zabrđe pokraj Viteza, s lijepi ugođajem, gostoprimstvo domaćina nije moglo pokvariti ni kišovito pa i prohladno vrijeme. Razmjenjivana su iskustva iz oblasti doniranja i transplatiranja organa, o ulozi udruga i udruženja dijaliziranih i transplatiranih, o problemima s kojim se susreću u nastojanjima kako bi se ova oblast zdravstva, borba za novi život, kako to sudionici naglašavaju, digli na daleko višu razinu nego što je to sada u Sloveniji, Srbiji i posebno u BiH. Održana je i vrlo zanimljiva tribina koja je nosila naziv „Hrvatska svjetski lider u transplataciji organa“, a s tim ciljem, uz predstavnike udruga i udruženja iz Slovenije, Srbije i BiH, u Vitez su doputovale i aktivno sudjelovale u radu tribine i u razmijeni iskustava i osnivačice i čelnice Udruge transplatiranih iz Hrvatske, Tanja Watz i Mirela Pandžić.

„Tražimo i na ovakvim susretima i tematskim tribinama načine i putove kako kod naših građana podići svijest o važnosti doniranja i transplatiranja organa. Na žalost, kod nas u BiH još uvijek je na vrlo niskom stupnju, a mi se trudimo na tom planu bar nešto promijeniti na bolje. Rekao bih, skromno i sporo, ipak pravimo pozitivne pomake“, kazao nam je predsjednik srednjobosanske županijske Udruge, Tomislav Žuljević, najzaslužniji što su u šest županija  osnovane udruge, te jedinstvena Udruga na razini Federacije BiH, ujedno i inicijator formiranja jedinstvene udruge na razini BiH. „Pokušavamo, dodao je Žuljević, iskustva Hrvatske, vrhunska u svjetskim okvirima, „prepisati“ i to činimo već nekoliko godina. Iz Hrvatske u tim nastojanjima i u svemu što je vezano za doniranje i transplatiranje imamo maksimalnu podršku. Doniranje i transplatiranje jesu spas, život i kvaliteta života…, ujedno i ogromna financijska ušteda za državni proračun“.

Mireli Pandžić prije 11 godina transplatirano je srce. „Izvrsno se osjećam, a transplatacija je za mene, i u doslovnom smislu,  značila život., Želim svojim iskustvom pomoći promociji transplatacijskog programa u BiH ali i u drugim zemljama okruženja. Neoprostiva bi sebičnost bila za mene i za sve one koji su  transplatacijama dobili novi život, zaboraviti sve patnje i strahove kroz koje su prolazili i ne pokušati, bar i na ovakav način, pomoći onima koji su u situacijama u kavim smo bili mi prije transplatacije. Upravo radi toga sam ovdje u Vitezu i radujem se što mogu, bar savjetom i svojim iskustvom, koliko-toliko pomoći“, kazala je Mirela Pandžić.

Skupa s njom u Vitez je doputovala i Tanja Watz, također iz Zagreba, koja već godinama živi s doniranim bubregom. „S Mirelom Pandžić inicirala sam osnivanje Udruge u Zagrebu i na državnoj razini. Stigle smo u Vitez na poziv Tomislava Žuljevića, a ovdje u Vitezu, na tribini, kako se kroz rad i djelovanje u udrugama može pomoći u poboljšanju i unaprjeđenju  transplatacijskog programa, s željom da se i u BiH i u susjednim državama naprave novi pozitivni iskoraci na tom planu. Ponosne smo što je naša Udruga u promoviranju darivanja organa dala značajan doprinos u Hrvatskoj, a evo pokušavamo pomoći na tom planu i u BiH i u zemljama okruženja“.

Jelena Alavanja je majka sedmogodišnjeg Stefana kojemu je transplatiran bakin bubreg kada je ima dvije i pol godine i samo 8 kilograma težine. „Takva transplatacije na prostorima bivše Jugoslavije nije zabilježena, urađena je u Beogradu, a operaciju je uz domaći liječnički tim vodio kirurg iz Kaira. Najveći problem je bio kako bubreg odrasle osobe smjestiti u sićušno tijelo mog Stefana. Hvala Bogu, sve je uspjelo, ja sam sretna majka, a sada pokušavam, iskreno, s punim srcem, kroz Udruženje „Sve za osmjeh“ pomoći, „vratiti“, razumjet će te što hoću reći, što je moj Stefan dobio.

Prigodnim riječima, s lijepim željama, okupljenim u Vitezu pred početak tribine, obratila se predstojnica Odjela društvenih djelatnosti općine Vitez, Marija Grabovac, a prema ocjeni sudionika srednjobosanska Udruga dijaliziranih i transplatiranih, na čelu s Tomislavom Žuljevićem,  bila je izvrstan organizator i domaćin.

Z. Čilić

Prethodni članakProslava blagdana i blagoslov skulpture
Sljedeći članakStudenti prijavite se za plaćen put u Europu