Međugorje: Broj hodočasnika pada

Agencije, uz ekonomsku krizu, krive i papu Franju

Dugih 36 godina hercegovačko Međugorje bilo je turistička lokacija koju niti jedan vjernik proputovanjem preko Balkana nije mogao propustiti.To hodočasničko odredište je mjesečno posjećivalo oko milijun katoličkih vjernika godišnje, no najnoviji podaci pokazuju osjetni pad dolazaka, i to prije svega talijanskih hodočasnika, piše Slobodna Dalmacija.

Čini se kako im Gospina ukazanja više nisu toliko primamljiva, a Gianni Mauro, vlasnik agencije ‘Mauro’ u talijanskim medijima je objavio zatvaranje svoje agencije jer se oslanjao na talijanske hodočasnike.

Mauro kaže da je inače iz Italije godišnje u Međugorje stizalo i više od 200.000 hodočasnika, da bi se u ljeto 2016. godine taj broj smanjio na tek pedesetak osoba po trajektu.

Vlasnik agencije objašnjava kako postoje dva razloga za osjetni pad talijanskih putnika: prvi je ekonomska kriza u Italiji, ali i kritike koje je međugorskom fenomenu uputio papa Franjo, u nekoliko navrata izjavivši da “Bogorodica nije poštarica koja bi svakodnevno ostavljala poruke”.

U Milanu je aktivna i agencija “Solo Croazia” koja se više od dvadeset godina bavila i hodočasničkim turizmom prema Međugorju, a vlasnica Rea Karninčić za Slobodnu Dalmaciju potvrdila je da broj hodočasnika osjetno pada u zadnje dvije godine.

Možda ćete najbolje shvatiti koliko je Talijana išlo prema Međugorju kad vam kažem podatak da bi se jedna hodočasnička grupa nekad rasporedila u osam punih autobusa s 55 mjesta, a sada ako se popuni i četrdesetak mjesta u jednom autobusu, možemo biti zadovoljni. Neusporedivo s nekadašnjim godinama. Moram napomenuti da su trajektima za Split putovali hodočasnici s juga Italije, a autobusima su dolazili oni sa sjevera, ali očit je pad jednih i drugih, objašnjava Karninčić, potvrđujući da su, osim krize (ovdje valja napomenuti da broj “običnih” talijanskih turista u Dalmaciji raste), i Papine kritike dovele do smanjenja organiziranih hodočašća.

Papa Ivan Pavao II. činio se sklon Međugorju, papa Benedikt nije se izjašnjavao, ali papa Frane je izrazito kritičan, što djeluje na vjernike. I premda povremeno uputi izjave koje bi se mogle odnositi na Međugorje, ipak bi bilo dobro da donese svoj službeni sud jer prošle su skoro dvije godine otkad je dobio izvješće međunarodne komisije teologa o Međugorju. Tako bi i organizatori i vjernici mogli lakše prosuditi što im je raditi, poručuje Karninčić.

Prethodni članakJavna rasprava glede otvaranja mljekare i sirane u Dobretićima
Sljedeći članak200 godina od obnove Šarene džamije: Izdana poštanska marka