Na Mediteran film Festivalu prikazan dokumentarac ‘Bijeli put’

U sklopu predstavljanja domaćih autora na Mediteran film Festivalu (MFF) u petak večer u Širokome Brijegu prikazan je dokumentarac ”Bijeli put”.

Film govori o konvoju koji je organiziran u Hrvatskoj 1993. godine kako bi se u improviziranu ratnu bolnicu u Novoj Biloj dopremili hrana i lijekovi. Kraj je bio u okruženju postrojbi Armije BiH, a bolnica, koja se nalazila u crkvi, bila je prepuna ranjenika koji su počeli umirati zbog nedostatka osnovnih lijekova i medicinske opreme. U dokumentarcu se moglo čuti kako je “konvoj bio preteča mira i poticaj zaraćenim stranima na pomirbu”.

Fra Iko Skoko, koji je bio sudionik konvoja, istaknuo je dobrotu kao bit življenja.

Uvijek, uvijek i uvijek možemo činiti dobro bez obzira na okolnosti – poruka je fra Skoke.

Kirurg Ivan Tabak, koji je u vrijeme opsade bio u Novoj Biloj, rekao je kako je bilo puno gore nego što je na filmu, dok je tadašnji ratni zapovjednik zdravstva, a danas ravnatelj Doma zdravlja u Tomislavgradu dr. Ivan Bagarić rekao kako svatko od nas može biti osoba u potrebi.

Iz ovog organiziranog dobra nikle su bolnice u Orašju, Novoj Biloj i Mostaru. I to može samo zajedništvo. Kad se sjetim naše nemoći i našeg neznanja, naše neznatnosti i da smo uspjeli napraviti to što smo napravili, mislim da je to Božji dar – rekao je dr. Bagarić.

Riječ je o najvećoj humanitarnoj akciji poslije Drugog svjetskog rata, a nakon Bijelog puta napravljeni su humanitarni koridori za pomoć svim civilima u BiH, bez obzira na naciju i vjeru. U filmu su zastupljene i neke poluigrane filmske scene kako bi se na temelju pisanih dokaza i izjave svjedoka, rekonstruirali događaji koje u to ratno vrijeme nije bilo moguće zabilježiti video kamerom.

U filmu govore: Slobodan Lang, Ante Damjanović, dr. Tihomir Perić, Tihomir Blaškić, Džemal Merdan, Branko Čulo, dr. Ivan Bagarić, dr. Mate Granić, dr. Miro Jakovljević, fra Zoran Livančić, fra Velimir Valjan, fra Iko Skoko, fra Stipo Karajica, Meri Vlaić, Sally Backer… Film, koji je radila širokobriješka produkcijska kuća “Kadar”, do sada je prikazan u Novoj Biloj, Zagrebu, Mostaru, Osijeku, Busovači, Tomislavgradu, Zenici, Posušju te u sklopu bh. programa na Sarajevo film Festivalu. Mediteran film Festival održava se do 26. kolovoza u Širokom Brijegu. U konkurenciji je 12 dugometražnih dokumentaraca koji će se boriti za nagradu MFF Projektor ”Grand Prix – Jack Daniel’s” te deset kratkometražnih dokumentarnih filmova koji se natječu za MFF Projektor ”Best Short”. Najbolji film birat će i publika, a taj film čeka nagrada MFF projektor ”Audience Award”.

Izvor