M.B. iz Viteza osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora

Kantonalni sud Zenica prihvatio je sporazume šestorice optuženih i uhapšenih u velikoj aferi auto-krađa. Kako je potvrđeno u sudu, dvojica optuženih koji su se branili sa slobode nisu se pojavili na izjašnjenju, dok je prošlog tjedna saslušano trinaest osoba sa slobode, i svi odreda su negirali krivnju.

Prema podacima dobivenim na sudu sporazumno priznanje krivnje s Tužiteljstvom potpisali su Sifet Šabić (Zenica, 46), za pomaganje u teškoj krađi na osam mjeseci zatvora, dok su preostali osuđeni za krivično djelo organiziranog kriminala.

To su Džemal Mehičić (Zenica, 26), godina i dva mjeseca zatvora, Mustafa Bektaš (Počulica Vitez 28) godina i četiri mjeseca zatvora, dok su na po godinu osuđeni Semir Silajdžija (Zenica 32), Zoran Mirjanić (Sokolac (30) i Amel Faljić (Zavidovići (32). Nakon potpisivanje Sporazuma sva šestorica su pušteni iz pritvora, dok je u pritvoru još samo Meho Tiratlić iz Zenice.

Optužnica tereti organiziranu grupu za krađu nekoliko desetaka skupocjenih automobila. U organiziranoj grupi je identificirano četrnaest optuženih iz Zenice, dva iz Lukavca, po jedan iz Banjaluke, Sokoca, Viteza, Zavidovića, Orašja i Tuzle.

Optuženi su čak u četrdeset šest točaka optužnice da su kao pripadnici grupe za organizirani kriminal, koja je formirana u tijeku 2008. godine i koja je djelovala  tijekom 2009. i 2010. godine na području ZDK, TK, KSB i Posavskog kantona krali auta i iznuđivali novac nakon krađa.