Matošević: Pred Središnjom Bosnom rekordna ljetna turistička sezona

Ove godine očekujemo veliki broj gostiju iz naše dijaspore, ne samo iz Središnje Bosne, nego i s područja Tuzlanske i Unsko-sanske županije i Hercegovine, a bilježimo i veliki interes agencija koje dovode turiste iz bliskoistočnih zemalja – ocjenjuje Matošević.

Nakon zimske turističke sezone s ne tako puno snijega, ljetna turistička sezona u Središnjoj Bosni bi, prema interesu gostiju i turističkih agencija, mogla biti odlična, kazao je za Fenu Miroslav Matošević, ravnatelj Turističke zajednice ŽSB.

-Ljetna sezona mislim da će biti jako dobra. Planirana je organizacija iznimno velikog broja događaja koji privlače turiste. Središnja Bosna postaje jedna od važnijih manifestacijskih destinacija. Tu svakako želim izdvojiti općine Jajce, Kiseljak, Kreševo i Travnik. TZ je radila puno na promociji i dovođenju gostiju, a veliki je interes i turističkih agencija pa stoga očekujemo povećanje broja dolazaka gostiju – istaknuo je Matošević.

Prema njegovim riječima, struktura gostiju bit će značajno drukčija u odnosu na zimsko razdoblje.

– Ove godine očekujemo veliki broj gostiju iz naše dijaspore, ne samo iz Središnje Bosne, nego i s područja Tuzlanske i Unsko-sanske županije i Hercegovine, a bilježimo i veliki interes agencija koje dovode turiste iz bliskoistočnih zemalja koji posebno cijene prirodne ljepote Središnje Bosne. U pred i podsezoni imamo najavljen veliki broj seminara i kongresa, pa možemo reći da Središnja Bosna živi svih 365 dana kad je turizam u pitanju – ocjenjuje Matošević.

U funkciji nove biciklističke staze

Dodaje kako su od ove godine u funkciji i najveće dionice nove biciklističke staze kroz čitavu Središnju Bosnu.

-Otvorene su dionice od Busovače i Travnika i od Donjeg Vakufa do Jajca. Još nas čekaju veći projekti na sanaciji tunela na Komaru, ali kad to završimo to će biti najveći motiv samom kreiranju biciklističkih tura. S tim ćemo povezati Lašvansku i Vrbasku regiju, a onda imamo dalje u planu približiti se hercegovačkom Ćiri kroz dionicu od Donjeg Vakufa prema Gornjem Vakufu/Uskoplju – naveo je Matošević.

Moderni trendovi u turizmu

 Matošević napominje kako je poznato da su rastući trend uz biciklizam i planinarenje, hiking i aktivnosti vezane za planinu.

– Radili smo dosta na mapiranju planinarskih staza, na Vlašiću imamo u ponudi i novu via feratu. Ono što je posebno zanimljivo jeste intenzivan razvoj sportskog turizma, posebno na Vlašiću. Tamo postoji sportska dvorana na najvišoj nadmorskoj visini u BiH, a prije nekoliko godina izgrađen je i suvremeni nogometni teren prema FIFA-nim standardima i uz zadnje vrijeme dosta profesionalnih sportskih klubova iz BiH, Hrvatske i Srbije tu dolaze na pripreme. Tu se pripremaju PPD Zagreb, bh. košarkaške reprezentacije kao i naši olimpijci. Uglavnom, za kraj, najave su dobre, interes je ogroman i ako ne bude nekih novih pandemija ili sličnih problema Središnja Bosna bi ovu ljetnu turističku sezonu trebala odraditi jako kvalitetno –  poručio je ravnatelj Turističke zajednice ŽSB.