Matošević: Poduzeti mjere za oporavak ugostiteljske i turističke djelatnosti

Direktor Turističke zajednice SBŽ-a Miroslav Matošević istaknuo je da je u proteklom mjesecu došlo do gotovo stopostotnog pada u prihodima poduzeća koja su orijentirana na te djelatnosti te da se očekuje da će one posljednje započeti s normalnim radom nakon stabilizacije epidemiološke situacije.

“Većina ovih poduzeća imat će identične gubitke u aprilu, maju i junu bez obzira na određene optimistične najave skorog rješavanja krize. Prema našem saznanju, svi unaprijed dogovoreni aranžmani otkazani su već početkom ožujka za cijelu poslovnu godinu”, kazao je Matošević za Fenu, upozoravajući da su brojna turistička i ugostiteljska poduzeća bila primorana na otpuštanje određenog broja zaposlenika.

Matošević je naglasio da pojedine mjere za oporavak ekonomije, koje su predložene na višim razinama vlasti, nisu uzele u obzir različite djelatnosti i stupanj pogođenosti koronavirusom, iako su posljednjih dana evidentne inicijative koje se tiču turističke i ugostiteljske djelatnosti.

“Naši prijedlozi u cilju oporavka ugostiteljske i turističke djelatnosti realni su i u skladu s mogućnostima svih razina vlasti u BiH. Napominjem da je turizam komplementaran i usko povezan s preko 50 drugih djelatnosti”, istaknuo je.

Ocijenio je da je važno da se u ekonomskim mjerama stabilizacije na razini županije i općina, uvaži uloga i značaj turističke i ugostiteljske djelatnosti, na osnovu ukupnog ekonomskog učinka koje ostvaruju u gospodarstvu, broju uposlenih radnika, te sukladno s kontinuiranim rastom i investicijama.

Kako je kazao, neophodno je da kriterij za financijsku pomoć bude zabrana obavljanja djelatnosti i stupanj pogođenosti pojedinih djelatnosti.

“Primjerice, putničkim i turističkim agencijama nije zabranjen rad, ali zbog isključive povezanosti s drugim djelatnostima kojima je zabranjen rad, kao što su hotelska i druga ugostiteljska poduzeća, oni ne mogu nikako poslovati i ostvarivati prihode. Vrlo je važno da ona poduzeća i obrti koji su zbog različitih propisa bili primorani zakonski obustaviti svoju djelatnost, budu izuzeta od eventualnog kriterija “prekida radnog odnosa djelatnika” kao kriterija za financijske subvencije poduzećima i obrtima”, poručio je direktor Turističke zajednice SBŽ-a.

Iz Turističke zajednice SBŽ-a također su predložili potpuno ili djelomično ukidanje općinskih komunalnih taksi za 2020. godinu, osiguravanje grant sredstava Vlade SBŽ-a za podršku skijaškim centrima, kao i zastupljenost ugostiteljstva i turizma u grantu za gospodarstvo u SBŽ-u.

Prethodni članakBaš kao što hrabrost ugrožava život, isto tako ga strah štiti
Sljedeći članakMinistrica Plavčić: Prioritet je pomoć obrtnicima i stabilan proračun SBŽ-a