Mateo Marić: U svaki dom želimo donijeti pozitivnu priču, uz toplu riječ, zagrljaj, osmijeh…

Hrvatska udruga mladih u središnjoj Bosni iz Viteza pomaže potrebitima, pokreće humanitarne akcije i obilazi stare i nemoćne osobe. O radu udruge, iskustvima na terenu i novim planovima u intervjuu za Večernji list BiH govori njezin predsjednik Mateo Marić.

Hrvatska udruga mladih iz Viteza u posljednje je vrijeme uradila mnogo toga. Imali ste niz humanitarnih akcija. Možete li nam reći kako zapravo djelujete?

Naša udruga osnovana je krajem 2018. godine. Do danas sudjelovali smo u brojnim projektima i aktivnostima na području Viteza i središnje Bosne. Primarni cilj nam je zaštititi obitelj kao instituciju i zaštititi prava djece i mladih. Udruga ima 40 članova, a ono što posebice krasi naše članstvo naša su zanimanja. Članstvo biologa, farmaceuta, ugostitelja, trgovaca, pravnika, ekonomista i mnogih drugih zvanja daje nam posebnu snagu kada je riječ o realizaciji projekta i aktivnosti. Jer u koji god se projekt upustimo, uspješno ga realiziramo. Svojim djelovanjem želimo u svaki dom donijeti pozitivnu priču, toplu riječ, zagrljaj, osmijeh, ali ponajviše želimo probuditi svijest društva da je briga za bližnjega poziv svakoga od nas.

Nedavno ste otvorili ured u Vitezu i još se više približili ljudima. Je li vam sad lakše raditi?

Kada smo krajem godine odlučili krenuti u potragu za prostorom koji će služiti za djelovanje udruge, nije nam trebalo puno vremena da riješimo taj problem. Dobili smo informaciju o prostoru u gradu koji bi nam mogao služiti za prostorije udruge. I kada smo kontaktirali vlasnika Branka Kupreškića, koji je u Njemačkoj, on nam je prostor ustupio besplatno. Dao nam je da uredimo ured kako mi smatramo da bi bilo najbolje. Upravo u to vrijeme izašao je javni poziv Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje RH. Pijavili smo se i dobili 10.000 kuna (oko 2500 KM, nap. a.) za uređenje prostorija udruge. Službeno otvorenje bilo je 16. veljače ove godine. Otvorenjem ureda udruzi smo dali novu dimenziju, ozbiljniji pristup i stekli preduvjet za kvalitetniji rad.

Kada su svi mirovali u vrijeme pandemije koronavirusa, vi niste stajali. Obilazili ste stare i nemoćne i one koji nisu imali nikoga drugog. Kako je sve to prošlo?

Pojavom koronavirusa uvedene su mjere zabrane kretanja za starije osobe pa smo im odlučili pomoći. Prve naše intervencije bile su kupnja ogrjeva, jer kada vas nazove starije osoba i kaže da nema drva za ogrjev, ne možete ostati imuni. Zahtjeva za pomoć bilo je sve više, a sredstava za njihovo financiranje sve manje te smo pokrenuli humanitarnu akciju za pomoć obiteljima s područja Viteza i središnje Bosne. U nepuna tri mjeseca obišli smo više od 100 obitelji kojima smo pomagali na razne načine. U ovoj akciji sudjelovalo je jako puno gospodarskih subjekata iz Bosne i Hercegovine te građana iz BiH i onih koji su u inozemstvu. Najveći problem bio je gubitak radnih mjesta, jer obilazili smo puno obitelji gdje su članovi u ovoj krizi dobili otkaz.

Ljudima većinom pomažete u opskrbi hranom, ogrjevom, lijekovima… No, bilo je i slučajeva da ste nekima rješavali i stambeni smještaj?

Obišli smo jako puno obitelji, vidjeli različitih životnih sudbina… Susretali smo se s raznim problemima – od nedostatka ogrjeva, lijekova, potrebe za liječničkim pregledom, plaćanjem režija… Posebice su nas dirnule sudbine osoba koje su živjele u uvjetima koji nisu dostojni čovjeka. Imali smo slučajeve gdje ljudi nemaju toalet, nemaju se gdje okupati, nemaju kuhinje… Tako smo uz pomoć dobročinitelja prije mjesec dana jednoj gospođi pomogli riješiti stambeno pitanje. Također, pomagali smo i u različitim akcijama izgradnje domova. Uz pomoć frizera Ivana Šoke, koji je član naše udruge, pomogli smo u obnovi dvaju domova na području središnje Bosne koji su stradali u požaru. Frizer Ivan sav je prihod od šišanja darovao za obnovu kuće tih dviju obitelji i takvu akciju napravio je u dvama navratima. Trudili smo se svima pomoći koliko je u našoj moći. Naši volonteri u akcijama naučili su cijeniti ono što imaju, vidjeli važnosti volontiranja i naučili mnogo iz životnih priča tih osoba.

Često pokrećete nove akcije. Pripremate li sada neke nove akcije ili projekte?

Naša udruga trudi se biti aktivna i prepoznatljiva u društvenoj zajednici. Ali kako bismo bili prepoznatljivi, potrebno je raditi i žrtvovati se za dobrobit društvene zajednice. Tako i mi pokušavamo afirmirati mlade da nam se priključe s idejama i sposobnostima. Trenutačno čekamo rezultate triju javnih poziva na koja smo se prijavili i sva tri su od iznimne važnosti za mlade žitelje središnje Bosne. Pišemo i projekt za koji je potrebno izdvojiti puno više vremena i angažirati više osoba. Sprema se projektna dokumentacija i nadamo se kako će do kraja srpnja biti gotova.

Pokrenuli smo projekt “Kolica za radost” gdje pomažemo majkama i rodiljama dajući im autosjedalice, dječja kolica, krevete… Do danas smo posjetili 31 rodilju i pomogli na ovaj način. Ovaj projekt ima posebnu vrijednost, autosjedalica, kolica i slično se uz dogovor s roditeljima vrate u prostorije udruge i mi ih proslijedimo drugim obiteljima i tako stvaramo jedan pozivni krug dobrih djela.