Martinje korjene hvata i u Lašvanskoj dolini

Već peti put zaredom i u Lašvanskoj dolini se „krsti“ mlado vino iz domaćih vinograda, u Hrvatskoj popularno Martinje, s težnjom i nadanjem da i u srcu srednje Bosne, u Lašvanskoj dolini, uhvati čvršće korijene. A loza, trs…, pojedine sorte grožđa, već su uhvatili korijene a što potvrđuje proizvođač  Mario Pentner iz Doca. I upravo Mario uzgaja kvalitetno grožđe, proizvodi vino i rakiju lozu, a te svoje poduhvate prezentira na svečanostima Martinja. Tako je bilo i ove godine, a veselo i lijepo druženje Mario je ovaj put organizirao u Kulturnom centru u Novoj Biloj. Kušalo se ( i ne samo kušalo) mlado „nekršteno“ vino jer je (za)kasnio „biskup“, kažu, zbog opravdanih razloga. A mlado vino i bogata trpeza… i tko bi, onda, biskupa čekao …?

Mariu Pentner ovaj put su pomogli, uz majku Sarafinu koja mu je savjetodavac „kontrolor“… desna ruka…, kako sam kaže,   njegovi prijatelji-sugrađani iz Doca, prijatelji mu iz Mješovitog pjevačkog društva „Lampoši“, koje upravo on uspješno vodi, a i pojedini članovi Udruge „Naša zemlja“ iz Viteza, na čelu s istaknutim likovnim umjetnikom, akademskim kiparom, Fabijanom Tomićem. A uz svoje kiparsko i slikarsko umijeće, nadaleko poznato i priznato, Fabijan je i vrstan proizvođač rakije – šljive, jabukovače, viljamovke…, a ovom prilikom okupljenim na Martinju predstavio je i svoj novi proizvod – rakiju od aronije.

Ova lijepa svečanosti i druženje, uz mlado ipak „nekršteno“ vino, uz degustiranje i raznih vrsta rakije, prije svega novog proizvoda od aronije, uz dobru „podlogu“ s bogate trpeze, uživalo se, pjevalo, razgovaralo, družilo… A došli su  dragi prijatelji iz Travnika, Doca, Novog Travnika, Viteza… – kulturni djelatnici, gospodarstvenici, liječnici, svećenici , umjetnici, članice  novobiljanskog i viteškog pjevačkog ansambla, „Novobiljanske dive“ i „Viteški akordi“, konzul Republike Hrvatske sa sjedištem u Vitezu, Pero Bilušić…             I uz mlado vino (nije smetalo što je nekršteno), rakiju, domaće specijalitete… žeđ i apetiti su se i dodatno pojačali uz glazbu  Malog tamburaškog orkestra „Fortefortissimo“ koju je osnovao i vodi upravo Mario Peantner, kao i njegova već stara „Škvedra“, koju također vodi,  Mješoviti pjevački ansambl iz Doca – „Lampoši“ i veselo druženje je potrajalo.