Martin Raguž u Vitezu obznanio kandidaturu za predsjednika HDZ 1990

„Evo, ovdje u Vitezu, u srcu srednje Bosne, službeno obznanjujem svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a 1990.”, kazao je u subotu u Vitezu, Martin Raguž, u stanci Političke akademije koju je HDZ 1990., zajedno s Fondacijom Konard Adenauer Stiftung – Fondacija za demokratske inicijative organizirao u Vitezu. Raguž je kazao kako narednih sedam dana svi oni koji smatraju da imaju kvalitetan program, viziju, energiju, političku odgovornost, spremnost suočiti se sa izazovima pred kojima se nalazi hrvatski i Bosna i Hercegovina u cjelini, mogu se kandidirati za to časno, najviše i vrlo odgovorno stranačko mjesto.

„Ja sam odlučio, vjerujući da sve te potrebne osobine i imam, pa uz ovih ovdje više od 150 mladih i perspektivnih članova naše stranke iz cijele BiH prisutni Političkoj akademiji i inače stranačkoga tijela čiju podršku, vjerujem, imam, kandidirati se za čelnu stranačku funkciju. A jesam li u pravu, imam li potrebnu podršku, potvrdit će Izborni sabor naše stranke koji će se održati u Sarajevu za nešto više od mjesec dana. Dobijem li podršku, već sada najavljujem i obećavam, aktivniju i, rekao bih, inicijativniju ulogu HDZ-a 1990. u političkom životu BiH. Svu ću energiju i svoje sposobnosti, skupa sa svojim suradnicima, usmjeriti na vračanje političkog života u središte inicijative, u traženje rješenja za vrlo tešku fiinancijsku situaciju, za tešku gospodarsku, socijalnu, međunacionalnu situaciju u BiH. Jer, nužno je, bez alternative, zamijeniti konfrotiranje dijalogom, razumijevanjem, kompromisima…, potpuno se otvoriti prema EU…! Stoga, sve u HDZ 1990. pozivam da se uključe u ovu kadidacijsku utrku i da na taj način ojačamo ne samo poziciju HDZ-a 1990., nego i poziciju hrvatskog naroda u BiH i države Bosne i Hercegovine”, poručio je Raguž. Izrazio je Raguž i uvjerenje kako će HDZ 1990. smjerom kojim ide i kojim će je on, bude li izabran, voditi, dati veliki doprinos demokratizaciji ukupnog života, rada i djelovanja u Bosni i Hercegovini.

Raguž je također kazao da je odluku o svojoj kandidaturi priopćio na Predsjedništvu stranke, te da ne želi i neće spekulirati tko će se, i hoće li, još kandidirati za predsjedničku funkciju. „Naravno, bude li, a vjerujem da hoće, još kandidata, spreman sam i na tom polju, na pravu demokratsku utakmicu, a vjerujem da će tako i biti. Stoga pozivam sve moguće kandidate da kampanju, utrku za predsjednika stranke, bude fer, korektna, a naše članstvu u demokratskom ozračju, neka svojim glasovima kaže komu najviše vjeruje i od koga najviše očekuju”, kazao je u Vitezu Martin Raguž.

Zvonimir Čilić / VL