Marinko Čavara novi predsjednik Federacije BiH

Federacija Bosne i Hercegovine dobila je nove čelnike izvršne vlasti, predsjednika i dvoje potpredsjednika. Novi predsjednik F BiH je Marinko Čavara (HDZ BIH), a potpredsjednici Melika Mahmutbegović iz SDA i Milan Dunović iz Demokratske fronte.

Izbor je potvrdio Predstavnički dom na današnjem ponovljenom zasjedanju u Sarajevu. Naime, na vanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je održana danas u Sarajevu, zastupnici su potvrditi imenovanja predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH.

Kandidat za predsjednika Federacije BiH bio je Marinko Čavara iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, a za potpredsjednike su kandidirani Melika Mahmutbegović iz SDA i Milan Dunović iz Demokratske fronte. Ova imenovanja nakon potvrđivanja u Zastupničkom domu, treba potvrditi i Dom naroda u nastavku današnje konstituirajuće sjednice.

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, prihvatio je, glasujući u cjelini na današnjoj sjednici, zajedničku listu kandidata za novog predsjednika FBiH i dvoje potpredjednika, ali kada je glasovano pojedinačno po klubovima konstitutivnih naroda, srpski klub nije podržao listu.

U Domu naroda je lista odobrena s 30 glasova “za”, 12 protiv i četiri suzdržana glasa, kada su glasovali svi zastupnici, međutim, glasano ponaosob, po klubovima tri konstitutivna naroda, Klub srpskog naroda dao je samo dva glasa (protiv je bilo deset i jedan suzdržani zastupnik). Klub hrvatskog naroda je s 15 glasova “za” i jednim suzdržanim odobrio listu, kao i klub bošnjačkog naroda s 14 “za” i tri suzdržana glasa. Da bi zajednička lista bila odobrena u Domu naroda, osim što je mora odobriti većina od ukupnog broja zastupnika, također je potrebna većinska podrška većine iz svakog kluba naroda ponaosob.

Sukladno ustavnoj proceduri o listi se ponovno izjasnio Zastupnički dom te je s 57 glasova za, 26 suzdržanih i jednim glasom protiv definitivno izabrano predsjedništvo F BiH. Za ovu odluku su glasovali zastupnici HDZ BIH, SDA, DF, BPS, suzdržani su bili zastupnici HDZ 1990, SBB-a i SDP-a, a protiv je bio Denis Gatz iz NS.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas je usvojio i odluke o privremenom financiranju vanproračunskih korisnika (Federalni zavod PIO, Zavod za zapošljavanje i Zavod za zdravstveno osiguranje/reosiguranje) za prva tri mjeseca ove godine, koje je već potvrdio Dom naroda.

Prije usvajanja dnevnog reda zastupnici Zastupničkog doma F BiH minutom šutnje odali su počast nedavno preminulom poslaniku Jozi Lučiću, koji je bio ministar unutarnjih poslova Srednjobosanske županije