Marina Pendeš primila međunarodnu delegaciju studenata

Zamjenica ministra obrane za politiku i planove Marina Pendeš primila je u srijedu, 16. srpnja, izaslanstvo studenata iz SAD, Velike Britanije i Kanade koji borave u Bosni i Hercegovini u okviru projekta promoviranja i zaštite ljudskih prava i izgradnje mira i razumijevanja.

Izaslanstvo studenata predvodio je Direktor međunarodne organizacije Global Youth Connect za Bosnu i Hercegovinu, Miki Jačević, koja vodi ovaj projekt i u čijoj se organizaciji odvija posjeta ovih studenata Bosni i Hercegovini.
Zamjenica ministra obrane, Marina Pendeš, upoznala je studente s najvažnijim aktivnostima u Ministarstvu obrane i Oružanih snaga BiH, te ciljevima i prioritetima Ministarstva obrane u narednom periodu.

U razgovoru sa studentima Pendeš  je istaknula da je glavni cilj Bosne i Hercegovine pristupanje NATO-u i EU te izrazila očekivanje da će u rujnu ove godine, Bosna i Hercegovina dobiti prvi Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP), jer su do sada „svi ciljevi ispunjeni osim uknjižbe perspektivne nepokretne vojne imovine.“

Također, odgovarajući na pitanja, zamjenica ministra Marina Pendeš studente je upoznala s nastankom i strukturom Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, zakonskim rješenjima i civilnoj kontroli nad Oružanim snagama BiH, sudjelovanju Oružanih snaga BiH u mirovnim misijama, pomoći prilikom prirodnih nesreća i katastrofa, uništavanju viškova naoružanja i municije, prijemu vojnika i civila u profesionalnu službu, projektima deminiranja i drugim aktivnostima koje se provode u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH.

Zamjenica ministra Marina Pendeš posebno je studente upoznala s provođenjem Rezolucije UN 1325, kao i o projektu Prevencija seksualnog nasilja u zoni konflikta. Na kraju, g-đa Pendeš je izrazila očekivanje da će posjeta studenata doprinijeti njihovom boljem razumijevanju Bosne i Hercegovine i Ministarstva obrane BiH, te da će oni, „moći prenijeti objektivne informacije o Bosni i Hercegovini u svojim državama, kao veleposlanici i budući lideri.“