Marina Pendeš i Bariša Čolak kandidati HDZ BIH za pozicije u Vijeću ministara BiH

Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH danas je na sjednici u Sarajevu dogovorilo da kandidati ove stranke za sastav Vijeća ministara BiH, odnosno za pozicije ministra pravde BiH i zamjenika ministra obrane BiH budu dosadašnji ministar pravde Bariša Čolak i Marina Pendeš, koja je i u starom sazivu Vijeća ministara obnašala funkciju zamjenice ministra odbrane BiH.

Ovo je nakon sjednice priopćio predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, istaknuvši odlučnost HDZ BIH da u punom kapacitetu podrži rad novog Vijeća ministara BiH, te učini sve kako bi se stabilizirale ukupne prilike u BiH, ostvario ekonomski napredak i ubrzao proces euroatlantskih integracija.

“Ja sam optimističan, ali stvari se same od sebe neće događati. U onoj mjeri u kolikoj mi pomognemo Vijeću ministara, u tolikoj mjeri ćemo pomoći i Bosni i Hercegovini kako bi svi građani u nekom razumnom vremenu osjetili neki napredak”, kazao je lider HDZ-a BiH.

Odgovarajući na brojna novinarska pitanja u vezi s implementacijom izbornih rezultata na državnoj razini, ustrojstvom i strukturom Vijeća ministara i uopće stavovima HDZ-a BiH kada je riječ o strateškim ciljevima naše zemlje, Čović je kazao kako u narednom periodu predstoje brojne aktivnosti, te da više nema vremena za bavljenje samima sobom, odnosno da je neophodno zaboraviti ono što je opterećivalo odnose u BiH nakon izbora i krenuti odlučno naprijed.

Naglasio je kako su među prioritetima stranačkog angažmana izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH, “jer je to jedini način da stabiliziramo odnose u BiH i da više nikada nemamo situaciju da čekamo 15 mjeseci na uspostavu vlasti”.

Uz uvjerenje da će Sporazum šest stranaka u potpunosti biti ispoštovan u svim segmentima, koji se tiču proračuna na državnom nivou, dvaju zakona (zakona o popisu stanovništva i zakona o državnoj pomoći) i uspostave novog saziva Vijeća ministara, Čović je kazao kako treba raditi na uvezivanju svih razina vlasti u BiH.

U tom kontekstu, ponovio je da će HDZ BiH i nadalje inzistirati na rekonstrukciji Federalne vlade, ali da to nije uvjet za funkcioniranje Vijeća ministara BiH, uz opasku da obje entitetske vlade moraju biti izraz volje i izbornog rezultata triju konstitivnih naroda i svih građana u BiH.

Čović je najavio da će se možda već večeras, a najvjerojatnije sutra sastati s mandatarom za sastav Vijeća ministara BiH i stranačkim kolegom Vjekoslavom Bevandom radi konsultacija o sastavu Vijeća ministara.

Predsjedništvo HDZ BiH razmatralo je i brojna druga pitanja od značaja za stranački angažman u narednom periodu, uključujući i aktivnosti na unutarnjem i vanjskom planu, fokusirajući se prioritete za prvi kvartal ove godine.