Marijana Badrov: Šest godina kreativnog rada

Veljača je mjesec kada „Dugme“ slavi punih šest godina svoga rada i postojanja. Tim povodom porazgovarali smo s našom sugrađankom Marijanom Badrov, kreativnom profesoricom hrvatskog jezika i književnosti koja stoji iza svih rukotvorina koje, kako kaže, izrađuje s ljubavlju.

Upravo tu ljubav, kreativnost i predanost su mnogi prepoznali pa je njezin raznovrsni i unikatni nakit jedan od neizostavnih modnih dodataka mnogim damama kako u našem gradu, tako i šire. „Dugme“ se od drugih rukotvorina izdvaja svojim prepoznatljivim stilom i kvalitetom izrade, a nas je zanimalo kako nastaju svi ti radovi, tko ih najčešće nosi, što je Marijani najveća inspiracija i motivacija piše Radiovitez.ba.

Najprije upućujemo čestitke povodom šestog „Dugme“ rođendana. Možete li se osvrnuti na vaš dosadašnji rad?

Hvala najljepša. „Dugme“ je naziv za sve rukotvorine koje sam točno prije šest godina sasvim slučajno počela izrađivati. Uvijek sam imala sklonosti nekom kreativnom radu te je izrada nakita bio logičan slijed. Sa minimalnim sredstvima sam započela, a danas već raspolažem svime što je potrebno za izradu nakita i svih drugih rukotvorina na koje sam usmjerena, a ponuda je zaista široka: cvjetni broševi, raznovrsne ogrlice od tkanine, konca i filca, ukrasi za kosu (rajfovi, šnale, gumice, trakice i mašnice), personalizirani unikatni rokovnici, vjenčani buketi, leptir-mašne, božićni vjenčići i dr. Zaista ne mogu sve nabrojati jer toliko je toga što sam napravila. Neki od proizvoda su u mojoj stalnoj ponudi, neke pravim samo prema narudžbi i po potrebi, a od nekih sam potpuno odustala jer se nisam pronašla u tome. Moja „Dugme“ arhiva u ovih šest godina broji oko 28 000 radova. Prebrojala sam sve svoje proizvode koje od zaborava sačuvam kroz fotografiju i zaista sam se iznenadila kad sam dobila tu brojku. Fascinantno za ovako relativno kratko razdoblje.

Kako birate materijale za izradu nekog nakita? Gdje pronalazite inspiraciju?

Budući da sam svoje rukotvorine objedinila pod nazivom „Dugme“, upravo dugme nastojim „provući“ kroz svoje proizvode. No, nekad to jednostavno nije moguće zbog stila i konačnog izgleda nakita. Međutim, cvijet je ono po čemu je moj nakit također poznat. Cvjetove izrađujem uglavnom od lepršavih i prozračnih tkanina, a ono čime posebno eksperimentiram su boje i oblici. Filc mi je također vrlo privlačan jer i od njega nastaju divne cvjetne ogrlice, ja ih neskromno nazivam malim umjetničkim djelima oko vrata svake dame koja se odluči nositi tu ogrlicu jer one nisu za svakoga, samo za one hrabrije i odvažnije. Otkrila sam nedavno i konac, pletem ogrlice od konca, igram se bojama i načinom pletenja. Uvijek je toliko mogućnosti i načina, samo treba volje i upornosti. Neke materijale ne koristim, primjerice cirkone. Pokušala jesam, ali sam odustala, nisam se u tome pronašla, to naprosto nije moj stil. „Dugme“ je cvjetni nakit, romantičan, kad je to moguće zaigran i šaren, kad treba sveden, za svakoga po nešto. Inspiracija je svuda oko mene, zaista. Imam običaj reći da je bar vremena onoliko koliko ideja, gdje bi mi bio kraj.

Uspijevate li uskladiti sve obveze i rad na rukotvorinama budući da znamo daje uvijek potrebno vremena da se nešto izradi? Kad najčešće nastaju vaši proizvodi?

„Dugme“ rad je više od hobija, ali ipak nije moje primarno zanimanje. Rad u školi s učenicima i podučavanje je, bez daljnjega, moj prioritet, ali za sad svoje obveze uspijevam dobro organizirati. Svatko tko se ozbiljno bavi kreativnim radom zna da on podrazumijeva više od same izrade koja jeste najvažnija, ali tu je i nabavka materijala, uređivanje i vođenje Facebook profila, prezentacija rada, odgovaranje na upite i narudžbe, dogovaranje oko preuzimanja ili slanja radova, promotivni materijali, ambalaža i slično. Sve to zahtijeva rad, zalaganje i ulaganje. Svi „Dugme“ proizvodi nastaju u mome domu kad god „uhvatim“ slobodno vrijeme. Moji dugmoljupci znaju da uvijek nastojim u što kraćem vremenu odgovoriti na sve njihove zahtjeve.

Primijetili smo da nesebično dijelite savjete o izradi rukotvorina i nabavci materijala. Bojite li se konkurencije? Kakva su vaša iskustva sa drugim kreativcima?

Marijana: Oh, ne, ne bojim se konkurencije, zaista nemam problem s time. Kad sam počinjala s radom, nailazila sam na mnoge prepreke, za sve sam se sama izborila. Obećala sam sebi da ću pomoći svakome tko mi se obrati jer to može čovjeka samo obogatiti. Vodim se onim da koliko daješ, toliko ti se vrati. Nisam izmislila toplu vodu, danas je sve već negdje viđeno. Ono što je bitno je realizacija proizvoda, maštovitost i kvaliteta. Smatram da sam već u prilici da podijelim i koji savjet ukoliko to netko traži, a takvih uvijek ima. Podržavam svakog kreativca, potičem na rad i stojim na raspolaganju ako mogu, a na svakome od nas je kako će dalje. Komunikacija sa onima tko proizvod naručuje zapravo je najvažnija. Ljubaznost, susretljivost i poštovanje su ključ svakog uspjeha. Moram reći da je naš grad pun kreativnih ljudi, svatko u nekoj svojoj oblasti. Voljela bih kad bi se upravo kreativcima pružile veće mogućnosti za promociju, predstavljanje i izlaganje radova.

Kažite nam, gdje izlažete svoje radove? Gdje vas mogu potražiti oni koji nisu čuli za vaš rad?

Gotovo sve se odvija putem moje Facebook profila pod nazivom „Marijana Dugme Badrov“ te me tamo možete dodati za prijatelja. Ta mi varijanta za sada najviše odgovara. Tu je i „Dugme“ fan page i „Dugme“ Instagram profil. Također, na web stranici udruženja „Draganasgarden“ (čiji sam ponosni član) možete pogledati i naručiti moje radove, a upravo su preko udruženja „Dugme“ radovi uspješno prezentirani i na sajmovima u Švedskoj i Rusiji. Do sad sam izlagala u Sarajevu, Zenici, Banjoj Luci i Vitezu. Međutim, premda sam usmjerena na tržište naše zemlje, „Dugme“ ne samo da je prešlo granice Bosne i Hercegovine, nego se prošetalo po cijeloj Europi pa sve do Amerike i Australije. Često se događa da se moji sugrađani odlučuju, kao poklon svojim najmilijim širom svijeta, odnijeti nešto od „Dugme“unikata kao svojevrsni suvenir iz grada, što je meni iznimno drago. Također, posebno sam ponosna na zadnje druženje koje se održalo u prosincu prošle godine, a to je sajam „Božić u Vitezu“. Bilo je zaista čarobno biti dio te priče te se i ovom prilikom želim zahvaliti svima koji su podržali ovu manifestaciju i posjetili „Dugme“ štand.

Marijana, hvala vam na razgovoru, želimo vam puno uspjeha u daljnjem radu. Za kraj nam možete reći koji su vam budući planovi, što želite i očekujete u narednom periodu.

Hvala vam od srca na razgovoru i podršci, prije svega. Ono što želim jeste zahvaliti se svima onima koji mi nesebično pružaju podršku, vole i naručuju moje rukotvorine. Znam da zvuči kao kliše, ali zaista mislim da bez njih ne bi bilo ni „Dugme“ rukotvorina. Nadam se nekim novim prilikama, poznanstvima i druženjima.

 

Prethodni članakRješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja u općini Vitez
Sljedeći članakHERE WeGo najbolja navigacija za mobitele i dalje besplatna