Manifestacija “Pričaj mi priču” i ove godine u Vitezu

Povodom Međunarodnog dana čitanja naglas (1. veljače) i Međunarodnog dana darivanja knjigom (14. veljače), HKD „Napredak” podružnica Vitez, Udruga „Volim Vitez” i J.U. Gradska knjižnica „Vitez” pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Središnja Bosna i ove godine promoviraju važnost čitanja naglas djeci od najranije dobi.

Manifestacijom „Pričaj mi priču” cilj je promicati ranu pismenost i kulturu čitanja u obiteljima kako bi čitanje naglas postalo stalnom aktivnošću u obiteljima s malom djecom. U veljači 2018. godine djeca su sa svojim roditeljima na jedan potpuno novi način, kada je u pitanju Vitez, odlučili provesti poslijepodne. Jednosatno čitanje najpoznatijih bajki i najljepših priča za djecu privuklo je više od sedamdesetoro djece, uzrasti od pet do sedam godina. Čitaonice su, svakog utorka tijekom jednog mjeseca, vodile obrazovane mlade osobe na volonterskom principu, a kao organizatori smo ove godine zbog velikog broj zainteresiranih odlučili ponoviti manifestaciju.

„Čitanjem do uspjeha”

Zahvaljujući bajkama možemo zakoračiti u čarobni svijet mašte, a za njihovo postojanje zaslužni su pisci poput danskog pisca Hansa Christiana Andersena koji će ove godine biti tema manifestacije. Njegova djela prevedena su na više od 80 jezika i nakon 200 godina predstavljaju nadahnuće za stvaranje mnogih pozorišnih djela, baletnih predstava, filmova, skulptura i slika, stoga će čitatelji nastupati u ulozi autora i njegovih najpoznatijih likova kako bi približili piščev život i rad te dogodovštine, iskustva i osjećaje likova. Andersenove priče ili bajke bile su u početku živa i dopadljiva prepričavanja onoga što je čuo u djetinjstvu pa polazeći od te činjenice, smatramo kako se čitanjem proširuje dječji vokabular i njihovo opće znanje što je jedna od osnovnih odrednica obrazovnog i životnog uspjeha u budućnosti.

Zahvaljujući suradnji i financijskoj potpori Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Središnja Bosna osigurat ćemo slikovnice i knjige za čitanje, bojanke i bojice, grickalice i slatkiše, tiskati plakati, brošure i majice za volontere koji provode aktivnosti te pohvalnice za sve sudionike po okončanju manifestacije.

„Nagradna igra kao poticaj”

S ciljem dodatnog privlačenja pozornosti i promocije, tijekom trajanja manifestacije organizirat ćemo nagradni foto-natječaj na temu čitanja s djecom, a za najkreativnije smo spremili brojna iznenađenja.

Uključite se

Pozivamo sve roditelje, bake i djedove, učiteljice, učitelje i tete iz odgojno-obrazovnih institucija te druge skrbnike da se uključe i prijave djecu uzrasti od 5 do 8 godina jer je broj sudionika OGRANIČEN. Prijave slati do 22. veljače 2019. godine putem privatne poruke ili mail adresu: napredak.vitez@tel.net.ba. Termini čitanja će se, kao i prošle godine, održavati svakog utorka počevši od 26. veljače do 26. ožujka u prostorijama HKD „Napredak” u Vitezu. Pozivamo i sve institucije i pojedince koje žele dati svoj doprinos i postati prijateljem manifestacije da to mogu učiniti pozivom na broj: +387 63 060 355.