FOTO: Manifestacija Dani kruha održana u Travniku i Vitezu

Ovo  je vrijeme kada se u u općinama BiH u kojima Hrvati žive u znatnom postotku i u svim osnovnim i srednjim školama gdje se nastava odvija na hrvatskom jeziku i po hrvatskom nastavnom planu i programu, održavaju se tradicionalne manifestacije „Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje“.

Tako je i u Lašvanskoj dolini, a ova manifestacija po prekrasnom vremenu Miholjskog ljeta, u četvrtak je održana u Travniku i u Vitezu.

U Travniku manifestacija je održana u organizaciji KŠC „Petar Barbarić“, u dvorištu ovoga Centra. Prethodila joj je sveta misa koja se upravo svakoga četvrtka slavi u sjemenišnoj crkvi sv Alojzija i na kojoj vjerni katolički puk Lašvanske doline ali i hodočasnici koji dolaze i iz udaljenijih krajeva, mole za beatifikaciju Sluge Božjeg Petra Barbarića, učenika Nadbiskupske gimnazije u Travniku gdje je i umro na Veliki četvrtak 15. travnja 1897. godine. No, ovaj put na svetoj misi koju je  u prepunoj vrkvi predvodio vlč Damjan Soldo, molilo se i za „kruh naš svagdanji“, a u povodu tradicionalne manifestacije „Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje.

Osnovci i srednjoškolci KŠC „Petar Barbarić“ na svojim maštovito uređenim štandovima  izložili zrele plodove svojih njiva, vrtova i voćnjaka, te raznolike i brojne krušne proizvode koje su i prodavali a sve su to činili  s humanim nakanama – prikupljeni novac darovati najsiromašnijim učenicima, bolesnim…

U Vitezu je manifestacija održana na Gradskom trgu, a nastupili su učenici Srednje i tri osnovne škole, djeca iz vrtića, KUD-ovi Napredak i Topala, Udruga „Žena ženi prijatelj… Organiziran je i zanimljiv i bogat kulturno-zabavni program s akcentom na tradicijsku hrvatsku kulturnu ovoga područja. Fra Bojan Martinović iz viteške župe sv. Jurja blagoslovio je izloške i izlagače…, igralo se, pjevalo, jelo…, bilo je lijepo i veselo, uz, ipak, (pre)mali broj posjetitelja. Valjda, vrijeme, rani popodnevni sati, nisu im bili prikladni.