Maloljetnici bez problema kupuju alkohol “Tajni kupac” u Travniku

Iako Bosna i Hercegovina ima zakone koji reguliraju oblast prodaje alkohola u trgovačkim i ugostiteljskim objektima, mehanizmi njihovog provođenja nisu odgovarajući, što su zaključili iz Centra za edukaciju mladih Travnik kroz suradnju i zajedničke aktivnosti sa policijskim i inspekcijskim organima.
Da maloljetnici u Travniku bez problema mogu doći do alkoholnih pića, iako je to zakonom zabranjeno, pokazala je još jedna akcija “Tajni kupac”, koja je provedena u trgovačkim lancima u Travniku.

Grupa maloljetnih volonterki i volontera obišla je deset supermarketa u gradskoj zoni Travnika, s namjerom da kupi alkoholna pića, a to im je pošlo za rukom u njih šest.
Trgovci su uredno naplatili kupljene proizvode, te izdali račune, bez obveznog pitanja posjeduje li kupac dokument koji dokazuje da je punoljetan.

Time su prekršili odredbe Zakona o unutrašnjoj trgovini Federacije BiH, koji izričito zabranjuje prodaju alkoholnih pića maloljetnicima, te nalaže trgovcima da traže identifikacijski dokument od osobe koja kupuje alkohol.

Jedini trgovački lanac u čijim objektima volonteri nisu mogli kupiti alkohol je “Bingo d.o.o.”, dok je u ostalima situacija zavisila od procjene trgovca. Najveća odgovornost za prodaju alkohola upravo i jeste na trgovcu, koji je u direktnom kontaktu sa kupcima i od njega najviše zavisi da li će maloljetna osoba kupiti alkoholno piće ili ne.

Već nekoliko godina ukazuje se na problem izloženosti djece i mladih alkoholu, kroz njegovo nekontrolirano reklamiranje, niske cijene i laku dostupnost, kao i činjenicu da društvena zajednica to ne vidi kao ozbiljan problem, čemu svjedoči i ova akcija.
U suradnji s brojnim institucijama i organizacijama aktivno radimo na suzbijanju ovog problema, a ono što je potrebno je sistemski pristup institucija vlasti na najvišem nivou, te jasna regulacija, kao i adekvatni mehanizmi njenog provođenja.

Cjelokupan naš rad usmjeren je na kreiranje zdravog i sigurnog okruženja za svu djecu i mlade, u čemu treba sudjelovati cijelo društvo, jer naša djeca i mladi imaju pravo na odrastanje u zdravoj sredini, bez pritiska da konzumiraju alkohol, droge ili duhanske prerađevine.

Akcijom “Tajni kupac” pokazali smo da je situacija još uvijek zabrinjavajuća, te da je potrebno nastaviti rad na ovom polju, što je obveza svih nas, rekli su u Centru za edukaciju mladih Travnik.