Majke Srebrenice Kolindi: Dobro došla kraljice Balkana i nado Bosne i Hercegovine

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić doputovale su u subotu prijepodne u Srebrenicu gdje su predvodile hrvatsko izaslanstvo na središnjoj komemoraciji posvećenoj Bošnjacima ubijenim u genocidu 1995. godine.

Po dolasku u Srebrenicu Grabar-Kitarović i Pusić su se uputile u memorijalni kompleks u Potočarima gdje su ih dočekali načelnik općine Ćamil Duraković i predstavnici udruga koje okupljaju preživjele Srebreničane i članove obitelji ubijenih.

“Dobro došla kraljice Balkana i nado Bosne i Hercegovine”, kazala je uz srdačni pozdrav hrvatskoj predsjednici Hatidža Mehmedović, predsjednica udruge “Majke Srebrenice”.

Hrvatska predsjednica i ministrica vanjskih poslova nakon toga su se upisale u knjigu žalosti otvorenu u muzeju smještenom u kompleksu u kojemu je tijekom rata bila baza vojnika iz tadašnjeg sastava mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR).
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je nakon dolaska u Potočare rekla kako je činjenica da se tu dogodio genocid i da to danas treba priznati.

“Tek sam stigla i očekuje me današnja komemoracija. Čovjek se osjeća vrlo teško u ovim halama gdje su se dogodili zločini”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je naglasila kako se u Srebrenici dogodio genocid.

“Činjenica je da se ovdje prije 20 godina dogodio genocid i da to danas treba priznati i da treba pogledati istini u oči, ali isto tako, naravno, treba podvući crtu pod prošlošću. Znamo tko je kriv, kriva je politika Miloševića iz ’90-ih godina”, rekla je hrvatska predsjednica.

Dodala je da danas svatko treba raditi dalje na pomirenju, suživotu i prosperitetu BiH kao države.

“BiH vidim kao članicu EU i NATO i u tom smislu ću se kao predsjednica i u ime Hrvatske zalagati kako bismo našoj susjednoj zemlji pomogli što je prije moguće”, rekla je Grabar-Kitarović.