Mahmutbegović: Sačuvati crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u Travniku

Potpredsjednica Federacije BiH, Melika Mahmutbegović, posjetila je crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u Travniku, gdje je s travničkim parohom Goranom Živkovićem razgovarala o načinima zaustavljanja urušavanja ovog nacionalnog spomenika BiH, izgrađenog 1852. godine.

Mahmutbegović je novinarima kazala da pravoslavna crkva u Travniku nije samo vjerski objekt, nego spomenik koji svjedoči o bogatstvu bh. kulture i povijesti, naglašavajući kako je u interesu cijele zajednice da se aktivno uključi u njezino spašavanje, javlja FENA.

Očuvanje ovog bogatstva je obveza svih naroda, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost”, kazala je Mahmutbegović, obećavajući financijsku pomoć u okviru mogućnosti svoga proračuna, kao i da će od entitetskih vlada i svih nadležnih instutucija zatražiti da se uključe u očuvanje pravoslavnog hrama u Travniku.

Ističući da je crkva u Travniku u vrlo lošem stanju, paroh Goran Živković je podsjetio da je bila nužna sanacija njezinih temelja, ali da time nužni radovi nisu završeni.

Živković je naglasio da vlaga u crkvi ugrožava, kako ikonostas koji je jedinstven u BiH, tako i ikone poznatog akademskog slikara, Romana Petrovića.

Prethodni članakOtkriveni osumnjičeni za razbojništvo u Novom Travniku i krađu u Vitezu
Sljedeći članakPrahulje kod Travnika: Ogradili imanje s 4,5 tisuće skija