Maglovita božićna noć u Lašvanskoj dolini

Svečano, veselo i dostojanstveno katolici u Lašvanskoj dolini dočekali su Božić, svoj veliki blagdan. Veliki broj vjernima Božić su dočekali  o ozračju crkvenih zdanja na misama polnoćkama slavljenim u 14 župnih crkava Travničkog dekanata, te još u nekoliko filijalnih crkava. Dvije župne crkve bile su i ove godine bez polnoćki  – samostanska , ujedno i župna crkva sv. Franje u Gučoj Gori gdje se tradicionalno slavi sveta misa zornica, te u Koričanim, prognanoj i u ratu opustošenoj župi na platou Vlašića, na nadmorskoj visini od preko 1.300 metara, u kojoj sada živi tek nekoliko starijih povratnika.

Bolje, ali ne i dobra situacija bila je u drugim prognanim župama na ovom području (Turbe, Potkraj, Brajkovići, Travnik, Dolac, Pećine, i Rostovo) u koje se vratilo 8 – 30 posto predratnih župljana, pa je na svetim misama polnoćkama bio znatan broj vjernika, ali još uvijek daleko od predratnog vremena. Pitanje je hoće li se u skoroj budućnosti ta situacija uopće na bolje promijeniti? Upravo s tim nakanama, s nakanama za mir, toleranciju, za povratak, te bolje i sigurnije životno sutra, molilo se u svim crkvama na božićnim misama u Lašvanskoj dolini.

U Vitezu, u najmnogoljudnijoj župi u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, svete mise polnoćke slavljene su u velikoj i lijepoj župnoj crkvi  sv. Jurja, u filijalniim crkvama sv. Leopolda Mandića i sv. Mateja, te na brdu Kalvarija, gdje se, kao i proteklih godina, okupio veliki broj vjernika. Kalvarija je, ujedno, jedino mjesto u Bosni gdje se ponoćna sveta misa tradicionalno slavi na otvorenom, bez obzira na vremenske  (ne)prilike, na – 15 stupnjeva Celzijevih, recimo 2001. godine, na + 14 koliko je bilo 2010., ili pak po gustoj magli i temperaturi od – 1 stupanj koliko je bilo ove božićne noći u Lašvanskoj dolini. I ništa, nikakve vremenske prilike,  ne može spriječiti mnoštvo vjernika da se uz krivudavu stazu Križnoga puta, s lijepo urađenim postajama, obasjanu tisućama  upaljenih svijeća uz obje strane staze, uspnu na vrh brda i na otvorenom, uz crkvicu izgrađenu prije 101 godinu, slave svetu misu polnoćku i raduju se i vesele Božiću, rođenju Isusovom. Tako je bilo i ove godine gdje je, uz gustu maglu koja je uskraćivala tek jedinstveni vizualni ugođaj iz doline na brdo Kalvariju, a li ne i dolazak velikog broja vjernika na  to jedinstveno svetište, svetu ponoćnu misu predvodio je fra Ivan Kasalo.