Lokalna razina ide na bolje, visoka politika bez optimizma

Iako su na lokalnoj razini u Bosni i Hercegovini primjetne promjene na bolje gdje ljudi pokazuju da se može zajednički živjeti i imati iste ciljeve, kada je u pitanju visoka politika nema baš mnogo razloga za optimizam, kazao je danas šef Misije OESS-a (Organizacija za europsku sigurnost i suradnju) u BiH Jonathan Moore.

Stavove o tome kako vidi BiH i njenu budućnost Moore je iznio na njegovoj oproštajnoj pres-konferencija u Sarajevu na kojoj je najavio da će dužnost šefa Misije OESS-a 3. rujna preuzeti dosadašnji prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Bruce Berton, prenosi Fena.

Podsjećajući da Misija OESS-a u BiH postoji više od 20 godina, sumirao je svoj trogodišnji mandat na toj poziciji kazavši da se radilo na predstavljanju vizije 57 država članica OESS-a, predvođene s četiri države koje su predsjedavale tim tijelom i to Švicarskom, Srbijom, Njemačkom i Austrijom.

Istaknuo je da su u te tri godine održani i opći i lokalni izbori u BiH, a također otvoren je i ured Misije u Drvaru kao i privremeni ured u Stocu kako bi, rekao je Moore, građanima Stoca bila vraćena demokracija, te su predstavnici Misije OESS-a u BiH ugostili i najveće dužnosnike ove organizacije.

– Borili smo se za djecu BiH u različitim krajevima za različita pitanju uključujući djecu u Jajcu, podržavamo koalicije za borbu protiv mržnje širom BiH, formirali smo i savjetodavnu grupu mladih, ali i smo se i trudili da s građanima BiH podijelimo njihove brige i riješimo njihove probleme – kazao je Moore.

Govoreći o situaciji u BiH istaknuo je da je i dalje optimist i to ne zbog toga što je sve savršeno, ali ohrabren je konkretnim uspjesima lokalnih zajednica te građanima koji ne prate politiku ili politikantstvo, ipak na polju visoke politike, mišljenja je, nema mjesta optimizmu posebno zbog duge predizborne faze.

– Čini mi se da je predizborna kampanja za opće izbore 2018. godine već je počela. Čujemo imena osoba koje će biti kandidati za neku od funkcija – kaže Moore te je pozvao birače i medije da pitaju sve kandidate što će izabrani dužnosnici uraditi dan nakon izbora za bolju budućnost države poput formiranja policije koju će činiti svi narodi u BiH.

Osvrnuo se između ostalog i na izmjene Izbornog zakona BiH kazavši da politički predstavnici moraju pronaći rješenje jer je to njihova nadležnost, a ne međunarodne zajednice te je ponovio da ne postoji mogućnost da se odgode opći izbori planirani za listopad naredne godine.

Prethodni članakMLADI KUPREŠAK TREBA NAŠU POMOĆ – Pomozimo Bruni da ponovno zaigra nogomet
Sljedeći članakPrazna vam je baterija? Uz ove savjete izdržat će puno dulje