Lokalna politika ne vjeruje ženama: U vijećima četiri susjedne općine tek 18 posto članica nježnijeg spola

Osim čestitki koje se uoči i za Dan žena vrte po medijima, a političari rado pripadnicama nježnijeg spola žele sve najbolje na njihov dan, ista ta politika zapravo, pokazuju statistički podaci, žene ne cijeni dovoljno da im povjeri mandate u lokalnim institucijama, pogotovo izvršne vlasti.

Naime, tako u općinskim vijećima Novog Travnika i tri susjedne općine, Viteza, Travnika i Busovače, sjedi tek 18 posto žena, što je daleko ispod zakonskog praga, obzirom da je Zakonom o ravnopravnosti spolova BiH određen procenat od minimalno 40 posto učešća manje zastupljenog spola te se sve ispod tog praga smatra neravnopravnošću.

Tako na području četiri općine od ukupno 106 vijećničkih mjesta sjedi samo 20 žena ili tek 18 posto, što je čak i ispod državnog prosjeka koji je na otprilike 20 posto.

No, krenimo redom. Po zastupljenosti žena u izvršnoj vlasti prednjači Vitez sa osam vijećnica ili 32 posto, potom Travnik u čijem vijeću djeluje šest pripadnica ljepšeg spola, ili 19 posto. Na samom dnu su Busovača i Novi Travnik, sa po 16 posto, obzirom da u tamošnjim vijećima od 25 vijećnika sjede samo po četiri žene.

Razloga za ovakvo stanje je puno, no istraživanje koje je sprovedeno nakon lokalnih izbora 2016. godine pokazalo je da usprkos tome što žene na listama imaju veći kredibilitet od muških kandidata i da u prosjeku imaju veći stupanj obrazovanja od muških kolega, žene ne dobivaju dovoljan broj glasova.

Stručnjaci kažu da se pokazalo kako žene ne glasaju za žene, a drugi problem je bio izborni prag unutar kandidacijskih listi od 5 posto.