Ljubić od nove vlasti u Hrvatskoj očekuje veći interes za položaj Hrvata u BiH

MOSTAR, 7. studenoga (FENA) – Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH i nositelj liste Domoljubne koalicije i HDZ za XI. izbornu jedinicu Božo Ljubić u subotu prijepodne u Mostaru glasovao je na izborima za osmi saziv Hrvatskog sabora.

Ljubić je na biračko mjesto u Osnovnoj školi Petra Bakule došao u pratnji svoje obitelji, a u izjavi za novinare kazao je kako od nove vlasti u Hrvatskoj očekuje da pokaže više interesa za položaj Hrvata u BiH.

– Očekujem da nova vlast omogući i jače uključivanje hrvatske dijaspore u politički i ekonomski život Hrvatske, da ekonomski osnaži Hrvatsku i da pomogne razvoj hrvatskih područja u BiH – kazao je Lubić.

Dodao je kako očekuje i da Hrvatska nastavi pomagati BiH na putu ka euroatlantskim integracijama, jer, kako je kazao, Hrvatska ima najveći interesa da BiH postane članica europske obitelji i NATO saveza.

– Hrvatska nema važnijeg strateškog partnera od BiH i nitko nema veći interes da se BiH priključi Europskoj uniji od Hrvatske. Stoga očekujem da će Hrvatska učiniti sve da BiH bude postane članica EU – kazao je Ljubić.

Birališta u BiH na izborima za osmi saziv Hrvatskog sabora otvorena su u subotu ujutro, a glasovanje traje 7 i 8. studenoga od 7 do 19 sati.

Hrvatski državljani koji žive u BiH ili privremeno borave u BiH, mogu na izborima glasovati na trideset i tri biračka mjesta u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci.

Za glasovanje se registriralo nešto oko 22 tisuće hrvatskih državljana, a u BiH prema neslužbenim podacima, ima 264 tisuća hrvatskih državljana s biračkim pravom.

Na izborima za Hrvatski sabor provedenim prije četiri godine, u BiH je bilo otvoreno 30 biračkih mjesta, a glasovalo je oko 17.000 birača.