Ljekoviti čajevac najbolji je u borbi protiv upala, bakterija, virusa i gljivica

Čajevac je zimzelena, grmolika i endemska ljekovita biljka koja ima jače djelovanje od bilo kojeg antibiotika. U tradicionalnoj medicini Aboridžina čajevac je izuzetno cijenjen zbog eteričnog ulja u igličastim listovima, ali ova bilja se jako malo koristi u Evropi.
Aboridžini su čajevac koristili za različite zdravstvene tegobe. U Drugom svjetskom ratu svaki australijski vojnik je u torbici za prvu pomoć nosio ulje čajevca, koje ga je štitilo od uboda insekata i opasnih infekcija. Svi pokušaji da se čajno drvo gaji na drugim meridijanima prvobitno nisu bili uspješni, jer eterično ulje nije bilo ni približnog kvaliteta kao australijsko. Poslije su ga zbog velike potražnje uspjeli nekako uzgojiti i u Evropi.

Eterično ulje čajevca ima antivirusna, antibakterijska i antigljivična svojstva. Koristi se kod svih oblika infekcija disajnih puteva, infektivne upale crijeva, urogenitalnih i kožnih infekcija, depresije i općeg umora. Preventivno štiti kožu kod terapije zračenjem. Naročito je uspješno u uklanjanju gljivica na noktima, bubuljica i akni te kondiloma ili spolnih bradavica.

Eliminiše i neugodne mirise, kao i mnoge druge bakterija i mikroorganizme, protiv kojih su antibiotici uglavnom nemoćni. Prema mišljenju naučnika, čajevac bi mogao biti uspješan i u borbi protiv melanoma. Ulje čajevca također se koristi i u raznim kozmetičkim preparatima, sapunima, losionima, šamponima…

Međutim, treba biti oprezan sa upotrebom čajevca jer u velikim količinama može izazvati iritaciju kože i sluzokože, naročito kod osoba sklonih alergijama. Da ne bi došlo do neželjenih reakcija, moraju se slijediti uputstva proizvođača.

Prethodni članakU Vitezu se održava manifestacija “I ja sam Vitez”
Sljedeći članakVečeras veliko finale 24. Uskrsnog turnira u malom nogometu “Busovača 2017”