Ljekarska/liječnička komora SBK/KSB uputila pismo potpore Strukovnom sindikatu dr. medicine i stomatologije SBK/KSB

Nakon što su se iz Strukovnog sindikata dr. medicine i stomatologije SBK/KSB oglasili reakcijom na najavljeno moguće smanjenje plaća, danas je na naš redakcijski mail stigla potpora ovoj reakciji iz Ljekarske/liječničke komore SBK/KSB. Pismo potpore prenosimo u cijelosti.

Reakcija Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije KSB na medijske izjave premijera Tahira Lende o smanjenu plaća

“Ljekarska/liječnička komora SBK/KSB smatra krajnje nedopustivim i duboko zabrinjavajućim postupke Vlade SBK/KSB o smanjenu plaća liječnicima i drugim zdravstvenim radnicima kada su isti na prvoj liniji obrane društva od pandemije Covid-a-19. Također, izražavamo žaljenje da oni koji odlučuju o statusu zaposlenih u zdravstvu, nisu spremni da za tako odgovorne pozicije, i jednu od veoma bitnih kategorija u društva osiguraju dostojanstven materijalni položaj.

Već duže vrijeme Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije SBK/KSB naglašava loš socijalno statusni položaj i loše plaće, što je rezultiralo masovnim odlaskom liječnika iz BiH. Iako se ne zna točan broj zdravstvenih radnika koji odlaze u inozemstvo, uočljiv je sve izraženiji trend, stručnjaci koji uveliko uče strane jezike, teško da će biti zaustavljeni u ovakvim uvjetima rada i najavljenim smanjenjem plaća. Za razliku od pojedinih zemalja regiona, gdje će zaposlenima u zdravstvu biti izvanredno povećane plaće za 10 posto, u BiH se najavljuje smanjenje zarada u javnom sektoru od 10 do 15 posto. Imajući u vidu pad javnih prihoda, kao i neizvjesnost mnogih branši koje su stale sa poslovnim aktivnostima, neminovno je da će se vršiti rebalans proračuna. Međutim, izuzetak trebaju biti uposleni u zdravstvu zbog toga što bitku protiv ove pandemije vode upravo liječnici i drugi zdravstveni radnici.
Ljekarska/liječnička komora SBK/KSB podržava svako legalno, moralno i etično nastojanje svih zdravstvenih radnika u poboljšanju uvjeta rada, održavanju liječniče časti i većem međusobnom razumijevanju. Krajnji cilj mora biti opće zadovoljstvo pacijenata, ali i zdravstvenih radnika.

Ljekarska/liječnička komora SBK/KSB daje potporu aktivnostima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije SBK/KSB koje su usmjerene na stvaranje boljih uvjeta, ali i adekvatnom vrednovanju liječničkog rada, što je pretpostavka kvalitetnom zdravstvu na području SBK/KSB, ali i na području cijele BiH.

Iz navedenog, Ljekarska/liječnička komora SBK/KSB daje punu potporu na reakciju Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije SBK/KSB na najavljeno smanjenje plaća, kao i potporu iznalaženju optimalnog rješenja statusa liječnika, u cilju očuvanja zdravog društva”, navodi se u pismo potpore Ljekarske/liječničke komore SBK/KSB reakciji Strukovnog sindikata dr. medicine i stomatologije SBK/KSB.