LINZ: Održana javna tribina na temu “Aktualna politička situacija i položaj Hrvata u Središnjoj Bosni”

U subotu, 20. veljače 2016. godine u punoj dvorani Hrvatskog doma u Linzu održana je Javna tribina na temu „Aktualna politička situacija i položaj Hrvata u središnjoj Bosni“ u organizaciji ŽO HDZ-a BiH ŽSB i OO HDZ-a BiH Uskoplje.

Na tribini su sudjelovali i govorili predstavnici hrvatskog naroda u tijelima vlasti u ŽSB: Nikola Grubešić, predsjednik ŽO HDZ-a BiH ŽSB i ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi KSB; Dražen Matišić, predsjednik OO HDZ-a BiH Uskoplje i zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH; Jozo Budeš, dopredsjednik ŽO HDZ-a BiH ŽSB i ministar pravosuđa i uprave u Vladi KSB; Marinko Krajina, dopredsjednik ŽO HDZ-a BiH ŽSB i predsjednik Općinskog vijeća Gornji Vakuf-Uskoplje; Igor Blažević, dopredsjednik OO HDZ-a BiH Uskoplje i član ŽO HDZ-a BiH ŽSB i Goran Batinić, tajnik OO HDZ-a BiH Uskoplje.

Tribina je organizirana prvenstveno s ciljem da se hrvatskim iseljenicima s područja središnje Bosne prezentira politička situacija u našoj županiji, te da se kroz aktivnu interakciju i dijalog iseljeništvo upozna sa svim relevantnim informacijama.

Raspravu o navedenoj temi otvorio je moderator tribine, predsjednik OO HDZ-a BiH Uskoplje i zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH Dražen Matišić. Upoznao je nazočne s aktualnom političkom situacijom u općini Gornji Vakuf-Uskoplje, ekonomskoj situaciji ali i problemima s kojima se svakodnevno susreću Hrvati u ovom gradu.

Predsjednik ŽO HDZ-a BiH ŽSB i ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi KSB Nikola Grubešić govorio je o političkoj situaciji na području ŽSB ali i u cijeloj BiH, funkcioniranju vlasti na svim razinama s naglaskom na rad Vlade KSB, nadolazećim lokalnim izborima u listopadu ove godine i potrebi da se iseljeništvo uključi u izborni proces kroz dopisno glasovanje.

Informaciju o infrastrukturnim projektima na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje, radu OV Gornji Vakuf-Uskoplje i funkcioniranju općinske vlasti prezentirao je predsjednik OV Gornji Vakuf-Uskoplje i dopredsjednik ŽO HDZ-a BiH ŽSB Marinko Krajina.

U raspravu su se uključili i brojni okupljeni koji su gostima postavljali pitanja o svim aktualnim temama. Na kraju tribine sudionici i gosti su izrazili obostrano zadovoljstvo s onim što su čuli, te su zaključili da se ovakva praksa treba nastaviti i ubuduće.