Likovna kolonija „Vitez 2015“, ove godine u travničkoj župi Brajkovići

KUD „Lašva“ iz Viteza osmi put zaredom organizira Likovnu koloniju koja ove godine nosi naziv „Vitez 2015“. No, ovaj put tridesetak umjetnika iz Hrvatske (Šibenik, Split, Brač, Dubrovnik…) i BiH (Novi Travnik, Travnik, Zenica, Čapljina, Široki Brijeg, Sarajevo…) iako je koloniji domaćin Vitez, tri dana ugledni likovni umjetnici stvarat će svoja likovna djela u travničkoj župi Brajkovići.

Zašto u Brajkovićima, upitat će se neupućeni i neobavješteni. Naime, već nekoliko godina uzastopno generalni sponzori ove likovne kolonije u Vitezu, koja je već duboko ukorijenjena  u ovdašnji kulturni život, su dvojica brače, Dragan i Vlatko Kafadar, istaknuti viteški gospodarstvenici i mecene ne samo ovog lijepog i vrijednog kulturnog događaja, su porijeklom iz ove travničke župe.

Tražili su Kafadari i župnik u Brajkovićima, fra Leon Pendić, da se kolonija održi u ovom lijepom kraju bogate povijesne baštine, kako bi se, i na taj način, da bar jedan mali impuls kulturnom životu župe u kojoj sada, od predratnih 5.600., živi samo njih oko četiri stotine.

U ovom lijepom kraju između Travnika (zapad), Zenice (isto) i Viteza  i Lašvanske doline (jug) sudionici kolonije traže  inspiraciju i motive za svoj umjetnički izražaj i sigurno će ih i naći. Jer život na ovom području seže u daleko mlađe kameno doba, brojni su tragovi iz vremena rimske vladavine, katolička groblja Vinišće i Bogduša, po mnogim tvrdnjama, podacima i zapisima, među najstarijim  su u BiH, a i sada su aktivna. A novija povijest, nedavna prošlost je tragična, s brojnim i još uvijek vidljivim tragovima i potvrdama.

A u traženju motiva i inspiracija umjetnicima će sigurno pomoći u četvrtak navečer u župnim prostorijama održano predavanje, ili je bolje reći tribina za umjetnike i mještane, na kojoj je gost bio dr. prof, fra Mirko Jozić, filozof, likovni kritičar, dugogodišnji predavač na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Temna predavanja-tribine, nosila je naziv pun simbolike – Korijeni naše sadašnjosti.

Sudionici kolonije, svi odreda, su oduševljeni Brajkovićima, prekrasnim krajolikom i svime što ovaj kraj umjetničkom oku i vizuri pruža, nudi, ddaje… Jer, riječ je o kraju i krajoliku koji „odudara“ od svakodnevnih s kojim oni u svojim mjestima boravka i življenja susreću. A što za inspiraciju, za umjetnički izražaj od toga može biti.

Specijalitetima planinarske kuhinje podršku koloniji dali su i članovi rvatskog planinarskog društva „Vitez“

Večer uoči početka rada  kolonije, u viteškom motelu „Karusel“, upriličena je zajednička večera, međusobno druženje uz glazbu, prisutni su bili i brojni uglednici iz različitih oblasti života i rada cijele, među njima i predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara, koji, simbolički, i otvorio Likovnu koloniju „Vitez 2015“.