Lik i djelo Valentina Plavčića, trenera NK “Vitez”

Nogometni treneri su „potrošna roba” u većini klubova bez obzira na rang natjecanja i svaki klupski neuspjeh „lomi” se preko njihovih leđa. Naravno, ima i izuzetaka koji, kako se zna reći, potvrđuju pravilo. No, u takvoj tvrdnji i konstataciji pozornost zaslužuje mladi trener NK Vitez, Valentin Plavčić. Naime, Plavčić je Vitez vodio u teškim drugoligaškim vremenima, u sezoni 2010./11. i u razigravanju s Podgrmečem izborio Prvu ligu Federacije BiH. Nakon uspješne prvoligaške sezone 2011./12, Plavčić je sa svojim mladićima, s 10 bodova prednosti, osvojio prvo mjesto i ulazak u Premijer ligu, što je bio deset i više godina san ljubitelja nogometa u Vitezu. Nakon takvih kontinuirano dobrih rezultata rukovodstvo NK Vitez uopće nije dvojilo i u prvu premijer ligašku sezonu Vitežane će voditi Valentin Plavčić. A trenera s takvim rezultatskim uspjesima i dugovječnošću u jenom klubu, bar u BiH, je vrlo malo, ako ih uopće i ima.

Tko je Valentin Plavčić, usprkos uspješnoj nogometnoj i trenerskoj karijeri, široj nogometnoj javnosti baš i nije poznato. Plavčić je, naime, dijete NK Vitez, u kojemu je igrački prošao sve selekcije, a kao osamnaestogodišnjak igrao je za svoj matični klub u tadašnjoj jakoj Međurepubličkoj ligi, vrlo brzo privukao pozornost više jugoslavenskih prvoligaša (Dinamo iz Zagreba …) i izborio se za Olimpijsku reprezentaciju, no rat mu je uskratio čar i zadovoljstvo nastupa na Olimpijskim igrama u Barceloni.

U poratnom periodu 7 godina je proveo u Njemačkoj, igrao za trećeligaše, a tu je počeo i trenersku karijeru. Uz svoj matični Vitez igrao je i u premijer ligašima Kiseljaku i Travniku, a u Vitezu, gdje je i završio nogometnu karijeru trenirao je kadete i juniore, a od sezone 2010./11, preuzeo je prvu momčad koju i sada uspješno vodi.

Uskoro bi trebao završiti i nogometno školovanje započeto u Njemačkoj (UEFA licenca) i dobiti PRO-licencu (mora obaviti stažiranje i uraditi diplomski rad). „Davno bih ja to završio, ali „trka” za prvim mjestom i Premijer ligom jednostavno mi nisu ostavljali slobodnog vremena, prije svega za nužno stažiranje u nekom od klubova liga “petice” ili pak u klubu iz neke druge države, sudioniku Lige prvaka ili Europske lige. To ću, na tomu već i radim, obaviti i završiti u zimskoj stanci, jer nogomet je moj put, moja ljubav, nadam se i životna egzistencija”, kaže Plavčić i ističe kako će Vitez, usprkos poteškoćama i hendikepu igranja prvenstvenih utakmica u Zenici umjesto u Vitezu (Gradski stadion u Vitezu još nije dobio licencu) izboriti ostanak Premijer ligi. „Moj sportski, trenerski san, kada sam se počinjao baviti trenerskim poslom, bio je, jednoga dana svoj Vitez voditi u Premijer ligi. Evo, želja mi se ispunila, sretan sam…! A dalje, vidjet ćemo! No, želja i ambicija mi ne nedostaje”, kazao nam je Plavčić koji je, u protekloj sezoni, u dva navrata, bio i izbornik reprezentacije Prve lige Federacije BiH.

Zvonimir Čilić