Lijepa moja domovino…

Modrić Foto: HNS
Modrić Foto: HNS

Iako je riječ  o vrhunskom nogometašu, jednom od zvijezda velikog Reala iz Madrida,  Luki Modriću, sve što se iz dana u dan piše po hrvatskim medijima,  blago rečeno pretjerano je, čak bi se moglo reći postaje degutantno. „Modrić je svjetlo na kraju (Realovog op.a.) tunela“; „Pretrčao  70 metara  (ni blizu i ništa posebno i neuobičajeno op.a.) spriječivši gol“; Modrić najbolji igrač Reala“;  „Modrića treba klonirati“…

No, iako se to u vrijeme nogometnog mrtvila, bar u Hrvatskoj, može se i razumjeti, ipak je neshvatljivo i neprihvatljivo da se zaboravlja ona ružna, tužna, kriminalna strana „velikog“ Luke Modrića, također „zvijezde“ u sudačkom predmetu Zdravka Mamića, Županijskog suda u Osijeku, ali i sudova u Španjolskoj. U tom kontekstu mnogi bi sve to željeli zaboraviti, „izbrisati“. Modrić je kapetan nogometne reprezentacije Hrvatske, bio je, a na hrvatsku sramotu, i dalje je. Jer, vrli Luka Modrić, kojeg bi, eto, trebalo i klonirati,  varao je svoj Dinamo, svoju Hrvatsku čiji grb nosi kao član reprezentacije, njezin ponosni (?) kapetan, koji gordo, s ljubavlju svoju desnicu drži na srcu, na hrvatskom grbu dok se svira himna “Lijepa naša”. I držeći ruku na srcu kao znak odanosti i ljubavi, otvara usta, ne pjeva, ali ruka je tamo gdje treba biti – na srcu – i vjerojatno umjesto riječi himne koje, očigledno je, ne zna, razmišlja što bi se i koliko (ako Bog da – mnogo) moglo zaraditi na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Pa je li moguće da čovjek varalica, sudionik velike nogometne afere i pljačke, koji i lažno svjedoči, koji je u te lopovluke i kriminalne radnje i punicu uključio, koji vara u Španjolskoj izbjegavajući plaćati porez iako je „pun ko brod“ (Vragu nikad dosta, kaže jedna narodna poslovica), u što je uvukao i svoju suprugu, a tvrtci preko koje „muti“ dao je ime svog sinčića…, nosi kapetansku vrpcu najpopularnije hrvatske sportske reprezentacije – nogometne?

Pojedini novinari, bivše nogometne zvijezde, treneri, članovi Udruge „Uvijek vjerni“… se natječu tko će čvršće i „argumentiranije“ stati u zaštitu „velikog“ kapetana hrvatske reprezentacije  i kao da mu poručuju – „Povedi nas do nogometnih visina, a sve lopovluke, varanja, lažna svjedočenja… sve će ti biti oprošteno“.

„Što bi Hrvatska bez Modrića“, kaže jedan visokopozicionirani dužnosnik pravosudnih struktura vlasti, dodajući kako Modrića nogometaša treba zaštititi, a neka pravosuđe vodi proces, radi svoj posao. E tako ne može nigdje gdje „živi“ i funkcionira pravna država.

Ili jesi ili nisi, dalo bi se reći. Ne može se biti nepošten, lažljivac, prevarant…, ogriješiti se o zakone svoje domovine i istovremeno biti kapetan njezine svetinje – nogometne reprezentacije. A eto, u Hrvatskoj može. Uostalom, zar je to čudo kad  u reprezentaciji, u hrvatskom nogometu i dalje „vedre i oblače“ Zdravko Mamić, Davor Šuker, Damir Vrbanović… i njihova (plaćena) ljigava potrčkala ,  do jučer izbornik Ante Čačić… No, čudi i brine da se „tom carstvu“ priklonio i uvijek umjereni i odmjereni, bez ikakvih mrlja na svojoj karijeri, Zlatko Dalić. I poštovani Daliću, ne možeš i ne smiješ reći kako tebe ta   druga strana „Modrićeve medalje“ ne zanima. Jednostavno rečeno – mora te zanimati!

Istina, može se „izvlačiti argument“  presumpcije, jer   Modriću još uvijek ništa nije dokazano, mada je sve „k’o dan“ jasno. Evo, još uvijek ništa nije (pravomoćno) dokazano ni bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Gdje je sada Sanader? Ništa nije dokazano (plagijat op.a.) ministru Pavi Barišiću, , ministru Crnoji, Karamarku…, a morali su otići. Pa Bože moj dragi, što je s moralnim činom, što je s hrvatskim grbom na kojemu je „ruka varalica“, na kojoj je kapetanska vrpca. Uostalom, u jednoj od svojih konferencija za novinare, ustvari dugih monologa, Zdravko Mamić je kazao  kada je on bio u Remetincu, ako on bude osuđen,  onda su u istom košu Modrić, Lovren. Jer, „ili kosio ili vodu nosio“. Pametnom dosta, Maminjo je , u žaru borbe i dokazivanja svoje nevinosti, mnogo toga, vjerojatno i nesvjesno, rekao.

Naravno, o ovom slučaju dalo bi se pisati, pisati…nadaleko i naširoko . Naime, jasno je., brojna su i drukčija mišljenja – ne dirajte nam Modrića. No, rekli bismo,  svima na čast i obraz viđenja i gledanja ovog slučaja. No, na kraju ćemo navesti sličan primjer, prije desetak dana objavljen i u hrvatskim medijima. Naime, najbolji strijelac engleskog premijerligaša Brightona, Glenna Murraya  je lišen slobode zbog sumnje u poreznu prijevaru u visini od 1,26 milijuna eura. Zbog sudjelovanja u „zamračivanju“ spomenutog iznosa pred poreznicima, slobode je lišena i njegova supruga… I da se sada ne vraćamo na nekadašnju legendu FC Bayerna iz Munchena i njemačkog nogometa koji je zbog sličnih malverzacija „odrapio“ nekoliko godina u zatvoru.