Liječenje bh. pacijenata u Hrvatskoj plaćat će HZZO

Ministar zdravstva Republike Hrvatske Milan Kujundžić boravio je jučer u Mostaru gdje je razgovarao s federalnim ministrom zdravstva Vjekoslavom Mandićem te čelnicima Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, Sveučilišta u Mostaru i Medicinskog fakulteta. Na sastanku je bilo riječi o aktualnim problemima s kojima se susreće SKB Mostar, a uz ostalo, o specijalizacijama, nostrifikacijama, transplantaciji organa bolesnika BiH u RH, kao i financijskim problemima te bolnice.

Problem nostrifikacije

Govoreći o specijalizacijama, ministar Kujundžić je kazao kako je po tom pitanju već poduzeo određene predradnje kako specijalizanti iz SKB-a Mostar ili drugih medicinskih ustanova u BiH ne bi, kao do sada, imali formalni problem glede nostrifikacije i dobivanja licencije te kako bi mogli biti na jednom dijelu specijalizacije u hrvatskim bolnicama. Govoreći o početku transplantacije organa u Hrvatskoj, Kujundžić je ustvrdio kako bi Hrvati iz BiH bez ikakvih formalnih zapreka trebali ulazili u transplantacijske postupke u Hrvatskoj, a čime bi se, po njegovu mišljenju, potaknula i eksplantacija u BiH. Hrvatski ministar je kazao kako se na sastanku razgovaralo i o dugovanjima i nedostatku novca u SKB Mostar te dodao kako bi RH sa svoje strane pomogla da dio troškova za teže bolesti koje se ne mogu liječiti u SBK Mostar idu na trošak HZZO-a.

– Razgovarali smo i o problemu nostrifikacija, ne samo diploma studenata medicine, nego i drugih i usuglasili se da ćemo vrlo brzo raditi bilateralna tijela i pokušati pojednostaviti postupke na dobrobiti Hrvata u BiH, kazao je ministar Kujundžić.

Pojednostaviti proces

Uz ministre Kujundžića i Mandića, sastanku je nazočila i rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić, ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić i dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Milenko Bevanda. Domaćini su zahvalili ministrima na dolasku, izrazivši nadu da će problemi o kojima se razgovaralo biti riješeni.

Prethodni članakSkupština KSB-a prihvatila Nacrt proračuna od oko 174,3 milijuna KM
Sljedeći članakStudenti Sveučilišta “VITEZ” posjetili 39. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber u Zagrebu