Lijanovićevi “poljoprivrednici” moraju vratiti 5,1 milijun KM, od sutra isplata poticaja poljoprivrednicima

Vlada Federacije BiH usvojila je danas objedinjeni izvještaj Federalne uprave za inspekcijske poslove o izvršenim inspekcijskim nadzorima odobrenih poticaja u poljoprivredi, provedenim na osnovu zaključaka koje je Vlada ranije donijela.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić kazao je novinarima nakon sjednice Vlade FBiH u Sarajevu da je današnji izvještaj pokazao da su od 150 kontroliranih subjekata njih 62 neispravna, te da su donesena rješenja za povrat 5,1 milijun KM.

– To pokazuje kako se radilo dosad u tom resoru – kaže ministar.

Ističe da su, u razdoblju kad je ovaj saziv Vlade FBiH preuzeo dužnost, poticaji kasnili devet i više mjeseci.

Nastoji se, kaže Dedić, osigurati kontinuitet isplata, a trenutno se obrađuju zahtjevi za prvi kvartal ove godine.

– Isplate će krenuti već od sutra tako da naši poljoprivredni proizvođači mogu očekivati redovnost, u skladu sa sredstvima kojima raspolažemo – rekao je ministar Dedić.

Dodaje da je na početku mandata najavio da će biti potrebno vremena i da iznos od 65 milijuna KM, koliko je na raspolaganju za poljoprivredu, sigurno može više pomoći pravim poljoprivrednim proizvođačima.

– Prije toga trebamo provoditi aktivnosti koje provodi i Federalna uprava za inspekcijske poslove i Federalno ministarstvo poljoprivrede, da onemogućimo one koji su na osnovu samofakturologije dolazili do poticajnih sredstava – kaže.

Za narednih 15 dana najavio je tematsku sjednicu o stanju u poljoprivredi. Vlada FBiH će, kaže on, razmotriti trenutno stanje i mjere koje, zajedno s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i resornim ministarstvom RS, namjeravaju poduzeti.

– Pripremili smo inicijativu za uvođenje plavog dizela , kao mjeru, da bi pomogli našim poljoprivrednim proizvođačima u narednoj godini. Ta tematska sjednica donijet će i određeni broj mjera i zaključaka koji će sigurno biti u korist daljnjeg razvoja poljoprivrede u FBiH – kazao je ministar Dedić.