LibreOffice

LibreOffice je skup aplikacija otvorenog koda koje instalirati mogu svi koji posjeduju Linux, Windows ili Mac OS. Radi se o besplatnoj zamjeni za neizostavni Microsoftov Office paket koja je nastala kao fork od Open Office paketa te je u mnogim Linux distribucijama glavni uredski alat.

Paket se sastoji od nekoliko aplikacija, a to su: Writer kao alternativa Wordu, Calc kao alternativa Excelu, Impress PowerPointu, Draw je nešto kao MS Visio, Base kao alternativa Accessu i Math kao MS Equation. Mogu li ovi Writer, Calc i Impress, tri najpopularnija programa, biti dostojna zamjena Microsoftovom paketu provjeriti ćemo u nastavku.

LibreOffice Writer

Writer je tekstualni editor i nudi se kao zamjena za MS Word. Sučelje naliči onome iz starijih verzija Worda dok još nisu bili uvedene trake(popularno ribbons), no sadrži gotovo isti skup funkcija i mogućnosti kao i Microsoftov alat. Kompletan set mogućnosti pogledajte na službenim stranicama http://www.libreoffice.org/, a ovdje ćemo spomenuti bitnije poput Spell checka, alata za crtanje, export u PDF, predložaka, AutoComplete, unos tablica, dijagrama i sl. Što se tiče formata, program može spremati i otvarati datoteke zapisane u Wordovom doc i docx te u preferiranom odt formatu. S loše strane ukoliko otvarate dokument napisan u doc ili docx, moguće da neki njegovi dijelovi neće biti ispravno formatirani i moguće da pojedini element neće biti na željenom mjestu. Ako pak radite u odt formatu tog problema neće biti, no rasprostranjenost doc i docx formata nikako nije olakotna okolnost u ovom slučaju.

LibreOffice Calc

Calc je sličan Microsoft Excelu i iz tog razloga ukoliko se dobro snalazite u njemu, nećete imati problema niti ovdje. U polju functions nalazi se velik broj predefiniranih formula, podržano je formatiranje teksta, Auto-Fill, grafovi i dijagrami (bar, pie…). Slično kao i Writer, ovaj program može otvoriti i uređivati datoteke zapisane u xls, xlsx formatu te još nekoliko drugih poput CSV i uobičajenog ods. Nekih bitnijih nedostataka i nema osim nekolicina ikona i naziva funkcija koje se nešto razlikuju od onih iz Excela.

LibreOffice Impress

Impress služi za izradu prezentacija kao što to čini Microsoft PowerPoint, međutim ne može se reći da mu je dostojna zamjena. Mnoge stvari mu nedostaju, mnoge nisu izvedene na zadovoljavajuć način, otvaranje prezentacija napravljenih u PowerPointu ne izgleda uvjerljivo i prikaznicama je potrebno, ovisno o složenosti, neko vrijeme da se prikažu. Ako je prezentacija zbilja jednostavna, biti će nekoliko manjih problema samo, no radi li se o nekim tranzicijskim efektima, korištenjem zvuka ili tematskih predložaka, izgled prezentacije je gotovo neprepoznatljiv od originala. U svakom slučaju, na Impressu će biti potrebno još dosta radit, a trenutno može poslužiti za manje složene prezentacije.

Presuda

LibreOffice je jako dobra alternativa Microsoftovom Office paketu i k tome je besplatan. Starijim korisnicima će se svidjeti sučelje koje izgleda kao u starijim Office paketima i nije potrebno dodatno navikavanje. Osim toga lokaliziran je u mnogo jezika od koje spada i hrvatski. Loše strane su manji problemi sa kompatibilnošću raznih formata kod Writera i poveći kod Impressa te manje razlike u nazivima funkcija i oznake nekih stavaka što ne bi trebalo stvarati velike probleme. Za sve koji traže zamjenu za Microsoft Office ovo je definitivna preporuka. {jathumbnail off}

Hrvoje Grdić, pcchip.hr