Lendo: Zbog krize i slabijeg punjenja proračuna očekuje se smanjenje plaća

Premijer Srednjobosanske županije (SBŽ) Tahir Lendo najavio je u srijedu da, zbog slabijeg punjenja proračuna i pada gospodarskih aktivnosti, proračunski korisnici u toj županiji mogu očekivati smanjenje plaća.

Lendo je upozorio da se povećava broj otkaza radnicima, te da, prema zvaničnim podacima Porezne uprave, u SBŽ-u, trenutno, ima više od 300 odjavljenih radnika.

– Nadam se da su proračunski korisnici upoznati i svjesni da je kriza i da je došlo do pada prihoda. Već u ožujku taj pad iznosi gotovo deset posto, te je za očekivati smanjenja plaća. Izanalizirati ćemo situaciju i danas smo dali suglasnost ministrima kojim imaju niže potrošačke jedinice da obave razgovor sa sindikatima da vidimo njihovo mišljenje. Kad dobijemo sva mišljenja donijet ćemo određene zaključke i odluke. Mislim da ćemo martovsku plaću imati nešto manju – kazao je Lendo novinarima u Travniku, nakon izvanredne sjednice Vlade SBŽ-a.

Kako je kazao, Vlada će analizirati stanje, a planirano je i da svaki mjesec bude rađen rebalans proračuna.

– Naš prvi rebalans bit će fokusiran na zdravstvene i ekonomske mjere, te one koje se tiču radno-pravnog statusa naših uposlenika i cijelog kantona – naglasio je.

Na pitanje novinara hoće li biti umanjena proračunska izdvajanja, u iznosu od 800.000 maraka, za političke stranke i koalicije koje imaju zastupnike u Saboru SBŽ-a, Lendo je kazao da svi proračunski korisnici moraju biti spremni na umanjenja.

– Taj iznos od 800.000 maraka je projekcija za cijelu godinu, te se isplaćuje u 12 rata. Kakva bude situacija sa svim korisnicima, takva će biti i sa političkim strankama. Svi će imati umanjenja – naglasio je.

Upitan da prokomentira informaciju da su zastupnici u Saboru SBŽ-a trenutno na godišnjem odmoru, Lendo je kazao da “Sabor, kao i svi oni koji nemaju aktivnosti, koriste dijelove godišnjeg”.

Sabor će, kako je kazao, biti uključena nakon što Vlada utvrdi sve mjere, koje se očekuju sredinom travnja.