Lendo: U KSB imamo kontrolu svih mjera

Premijer Kantona Središnja bosna (KSB) Tahir Lendo nazočio je današnjem sastanku u Sarajevu koji su organizirali predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i premijer Federacije BiH Fadil Novalić s kantonalnim premijerima kako bi razgovarali o svim segmentima pandemije koronavirusa Covid-19.

Sastanak je organiziran i kako bi se razmijenile informacije o dostignutom nivou provođenja mjera i implementacije odluka Federalne vlade, Federalnog štaba civilne zaštite kao i Federalnog zdravstvenog štaba, a kako je Lendo kazao, kantoni podržavaju sve te mjere.

– Svi su svjesni da postoje tri grupe problema ili aktivnih mjera koje treba poduzimati i to su zdravstvene mjere, ekonomsko-privredne i zakonodavne mjere koje je potrebno usaglasiti na svim nivoima – kazao je premijer Lendo u izjavi za Fenu.

Kada je u pitanju KSB, premijer je potvrdio da u tom kantonu imaju kontrolu svih mjera i situacije na terenu iako se radi o kantonu koji među rijetkima nema infektivna odjeljenja te je kadrovski vrlo ograničeno kapacitiran jer ima tri epidemiologa i jednog infektologa.

– Ipak se sa situacijom nosimo uspješno zahvaljujući mjerama koje su poduzete u smislu izolacija, samoizolacija, ali i poštivanja mjera koje su svaki dan prisutne kod stanovništva – pojasnio je Lendo.

U dosadašnjem periodu u KSB-u je bio 21 pozitivni slučaj na novi koronavirus, a jedan pacijent je izgubio bitku za život dok su dva pacijenta u bolnici i imaju blage upale pluća.

– Osigurali smo oko 1.250 kapaciteta u svim općinama i bolnicama za slučaj najgore situacije – kazao je Lendo.

Kada su u pitanju ekonomsko-privredne mjere Lendo je naglasio da apsolutno podržava mjere koji je donijela Federalna vlada, ističući da je i u kantonu pripremljen set mjera koje će harmonizirati s federalnim zakonom.

– Već su dati određeni imputi kroz Šumsko-privredno društvo, a našim drvoprerađivačima koji su prepoznatljivi u SBK-u i uglavnom orijentirani na izvoz osigurali smo reprogram u smislu odgode plaćanja do šest mjeseci. U to smo uložili više od pet miliona KM zahvaljujući uspješnosti rada menadžmenta i tog privrednog društva – objasnio je Lendo.

Kako je kazao, vladini resursi i resursi tog preduzeća stavljeni su im na raspolaganje u funkciju održivosti proizvodnje. Dio prerađivača radi, ali je dio njih morao prekinuti proizvodnju jer su orijentirani na izvoz te čekaju početak rada u susjednim zemljama ili zemljama Europske unije.

– Najteže su pogođeni prerađivači u tekstilu kožne konfekcije i oni čekaju da počnu s radom glavne firme za koje rade – dodao je Lendo.

Naglasio je da su uslužne djelatnosti također pogođene krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa, ali je najavio da će kroz mjere Federalne vlade i Kantonalne vlade to biti prepoznato i vrlo brzo će biti objavljene sve buduće aktivnosti u tom smislu.

Prethodni članakNa području KSB kazna za nenošenje maske 300 KM
Sljedeći članakKSB: Za 99 građana izdani prekršajni nalozi zbog učinjenih prekršaja zabrane kretanja