Lendo: Suzbijanje rada “na crno” jedan od zadataka nove Vlade SBŽ-a

Procjenjuje se da u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) gotovo 6 000 ljudi radi “na crno”, a novoizabrani premijer Tahir Lendo izjavio je danas da će rješavanje ovog problema biti jedan od zadataka novoformirane županijske Vlade.

Kako je kazao Lendo novinarima, nakon konstituirajuće sjednice Vlade, SBŽ ima 85 000 radno sposobnih stanovnika, a uposleno ih je 47 000. Ciljevi nove Vlade su, među ostalim, tranzicija javne uprave, te politička i proračunska stabilnost piše Fena.

Među planovima za iduće razdoblje, Lendo je izdvojio projekte brze ceste, regionalnog vodovoda Plava voda, izgradnje i rekonstrukcije regionalnih cesta te promoviranja investiranja. Novimenovana ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Katica Čerkez izjavila je kako je svjesna da u njenom resoru ima mnogo problema te je istaknula kako se nada da će oni u njezinu mandatu biti prevladani.

Upitana da prokomentira masovni dolazak mladih iz BiH, Čerkez je istaknula kako očekuje da će biti formirana vijeća u kojima će se predstavnici sindikata, gospodarstvenika i lokalnih zajednica izjanisiti o potrebama tržišta rada.

Nećemo se moći oduprijeti globalizaciji, otvaranju granica i odlasku mladih, ali je nužno uskladiti njihova buduća zanimanja s potrebama našeg tržišta rada – kazala je ministrica.

Odlazeći ministar financija SBŽ-a Zdravko Gavranović kazao je da je Vlada u proteklom sazivu uspjela osigurati kontinuiranu isplatu plaća i svih nakanada proračunskim korisnicima te da je nastojala održati ekonomsku i socijalnu stabilnost.